Now Reading:
FOTO I VIDEO Na Mađerkinom bregu otvoren vidikovac s kojeg se vide čak četiri države – Župan Posavec: Ovo smo čekali i sanjali, ali na tome nećemo stati!
Full Article 4 minutes read

FOTO I VIDEO Na Mađerkinom bregu otvoren vidikovac s kojeg se vide čak četiri države – Župan Posavec: Ovo smo čekali i sanjali, ali na tome nećemo stati!

Velik dan za Međimurje – na najpoznatijoj i najljepšoj lokaciji u županiji, na Mađerkinom bregu, otvoren je vidikovac visok 28 metara, s kojeg će se tijekom lijepog vremena pružati pogled na čak četiri države.

Vidikovac s kojeg ćemo moći vidjeti Sloveniju, Mađarsku, Austriju, pa čak i Slovačku otvoren je u petak, povodom Dana Općine Štrigova. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem će uz ugostiteljske sadržaje imati i suvenirnicu te ponudu vina vrhunskih međimurskih vinara, a njime će se upotpuniti turistička ponuda štrigovskog kraja, ali i cijelog Međimurja.

Mađerkin breg sve je češće odredište posjetitelja i turista koji dolaze uživati u pogledu i prirodnoj ljepoti, a novi vidikovac uvelike će obogatiti ponudu Općine Štrigove, Međimurske županije i sjeverozapadne Hrvatske, stoga i ne čudi što je župan Matija Posavec iznimno zadovoljan realizacijom projekta.

-Ovo je projekt koji smo čekali, sanjali, s kojim je bilo dosta izazova i problema, ali na kraju nikad veći ponos kad završite ovakav projekt koji nije samo vidikovac. Već je to projekt koji sublimira sve ono što Međimurje ima u bogatstvu ljepote svoje prirode, enogastronomije, kraja med Murom i Dravom i sada s tog jednog mjesta, s 341 metra nadmorske visine, plus 18 metara vidikovac, dakle 360 metara vidite zašto je Međimurje najuređenija hrvatska županija – rekao je župan Posavec.

Naglasio je kako mu je želja da vidikovac na Mađerkinom brijegu doista bude posjećen.
-Nemate puno mjesta u Hrvatskoj, pa čak ni u svijetu, s kojeg imate pogled na četiri države u dijelu netaknute prirode, s vrhunskim vinima i gastronomijom naših vrijednih ljudi – rekao je međimurski župan te dodao:
-Na tome nećemo stati, naš idući korak je interpretacijski centar svetoga Jeronima, zipline, uvođenje novih zabavnih i ugostiteljskih sadržaja na ovoj lokaciji. Želimo da nam brojke u turizmu upravo zbog ovakvih projekata budu još veće.

Inače, riječ je o projektu iz prekogranične suradnje Interreg, vrijednost cijelog projekta je oko 1,5 milijuna eura, međutim u tom je iznosu revitalizirana kuća u Nagykanizsi i park na sportsko-rekreacijskom području. Vrijednost vidikovca na Mađerkinom bregu će s aktualnim cijenama radova biti oko 7 milijuna kuna, a u drugoj fazi predviđeno je postavljanje goričkog svirala – zvukove međimurskih popevki proizvodit će vjetar.
-To je projekt vrijedan oko 1,5 milijuna kuna i za to ćemo sami naći sredstva, a projekt vidikovca je realiziran u 85-postotnom iznosu od Europske komisije – kazao je župan Posavec.

Otvorenje nove aktrakcije u Međimurju nije propustila ni državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta Sandra Herman.

-Drago mi je što je došlo do realizacije ovog projekta. Još su dvije faze, faza samog svirala i faza ziplinea. Sigurna sam da će se to u što skorije vrijeme i ostvariti. Tu se može računati i na potporu Ministarstva turizma putem Fonda za javnu turističku infrastrukturu koji se od sljedeće godine ponovo počinje puniti i to malo ozbiljnijim novcima. Ali isto tako moram reći da je Međimurska županija samo po zadnjem pozivu za nedovoljno razvijene i kontinent dobila preko 2 milijuna kuna. Prepoznati su projekti svih područja Međimurske županije jer su strateški dobro osmišljeni i uvijek se kvalitetno realiziraju – istaknula je Herman.

Dodala je da je vidikovac povezan s cijelom pričom Mađerkinog brega, kao i s ostalom ponudom Međimurja, što će, prema njezinim riječima, svakako doprinijeti povećanom broju dolazaka, ali i noćenja i ostvarenju veće potrošnje na području Međimurske županije.
-To je zapravo cilj ulaganja u turističku infrastrukturu. Mislim da je ovo jako dobar primjer kako raditi dodatnu ponudu na kontinentu jer kontinent nam je izuzetno važan pošto želimo cjelogodišnji i održivi turizam – naglasila je Herman.

Izgradnja vidikovca na Mađerkinom bregu realizirana je kroz prekogranični projekt CycleSeeing Attractour – CSA vrijedan 1.463.966,46 eura te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu Programa prekogranične suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska promovirat će se pogranično područje kao turistička destinacija s aktivnom i atraktivnom sadržajnom ponudom i izradit će se zajednički turistički paketi, koji će produžiti boravak turista u Štrigovi.

a.kučić/sjever.hr
22.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.