Now Reading:
Dan Općine Gornji Kneginec – načelnik Kaniški: Svi realizirani i planirani projekti primjeri su odličnog rada općinske uprave!
Full Article 6 minutes read

Dan Općine Gornji Kneginec – načelnik Kaniški: Svi realizirani i planirani projekti primjeri su odličnog rada općinske uprave!

U četvrtak je održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec povodom 22. srpnja, blagdana sv. Marije Magdalene i Dana Općine Gornji Kneginec.

U nazočnosti izaslanika predsjednika Vlade i župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, saborskih zastupnika Siniše Jenkača i Nadice Dreven Budinski, predsjednika Županijske skupštine Varaždinske županije Josipa Križanića i drugih uzvanika, uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Općine Gornji Kneginec Marko Brezovec. Naglasio je aktivan rad Općinskog vijeća u proteklih godinu dana i izdvojio ključne odluke.

– Odlukom Općinskog vijeća kojim se daje pozitivno mišljenje o ulasku Općine Gornji Kneginec u veće urbano područje Grada Varaždina, ITU mehanizam zasigurno će otvoriti nove mogućnosti korištenja sredstava namijenjenih održivom urbanom razvoju. Odlukom o potpisivanju Sporazuma o suradnji na osnivanju Turističke zajednice “Varaždinski bregi“ na području općina Gornji Kneginec, Sveti Ilija, Beretinec i Vidovec provodit će se zajedničke aktivnosti razvoja i unapređenja turizma. Želi se omogućiti razvoj turistički prepoznatljivih proizvoda koji proizlaze iz tradicijskih i prirodnih resursa područja kao prepoznatljive turističke destinacije lokalnog karaktera. A Odluka o pristupanju Općine Gornji Kneginec u Lokalnu akcijsku grupu “Sjeverozapad“ omogućit će pripremu projekata od interesa za razvoj lokalne samouprave i prijavu za dobivanje sredstava iz EU fondova – rekao je Brezovec.

Načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški istaknuo je da uz urbano područje, Turističku zajednicu i LAG, Općina sa susjedima surađuje i na još nekoliko projekata. To su projekt širokopojasnog interneta s općinama Vidovec, Sveti Ilija i Beretinec te projekt digitalizacije usluga, vrijedan 832 tisuće kuna, s općinama Ljubešćica, Bednja i Sveti Ilija. Govorio je i poduzetničkoj zoni.

– I dalje vlada interes investitora, ali više nemamo imperativ primiti bilo kakvu industriju. U tijeku je izrada projekata za gradnju nove tvornice Atlantic grupe, tvornice proizvoda pod robnom markom Argeta, investiciju vrijednu 50 milijuna eura. Gradnja je zbog opće poznatih razloga izazvanih ratom u Ukrajini prolongirana za iduću godinu – kazao je Kaniški koji je izdvojio i neke komunalne projekte na području općine.

– U ožujku su završeni radovi na izgradnji nogostupa uz županijsku cestu na Banjščini u duljini od 1,4 kilometara zajedno s radovima vezanih uz oborinsku odvodnju. Investiciju je vodila Županijska uprava za ceste, a ukupna je vrijednost ugovora bila 1,6 milijuna kuna od čega je Općina Gornji Kneginec osigurala 25 %, tj. 437 tisuća kuna. Ovime je omogućeno stanovnicima donjeg dijela Banjščine sigurnije kretanje po navedenoj cesti. Završena je i posljednja dionica od 230 metara odvojka Štimac na Malom Vrhu. Ugovorena vrijednost modernizacije i asfaltiranja dionice je 320 tisuća kuna. Županijska uprava za ceste provodi postupak projektiranja proširenja Ulice kralja Zvonimira na dionici ukupne duljine 453 metra, od raskrižja s Vinogradskom ulicom do spoja na ulicu Dugi Vrh. Na zahtjev Općine Gornji Kneginec projekt proširenja je uvršten u proračun Županijske uprave za ceste Varaždinske županije te će biti izveden u roku od godine dana. U sklopu radova na proširenju ceste bit će potrebno izgraditi 4 potporna zida ukupne duljine 242 metra, a nakon proširenja cesta će se u potpunosti asfaltirati. Danas uoči svečane sjednice održana je i radna sjednica Općinskog vijeća na kojoj je odobreno sklapanje ugovora s Hrvatskim cestama za rješavanje imovinskih odnosa za izgradnju rotora na državnoj cesti DC3, na raskrižju Vukovarske i Topličke ulice, te gradnja može započeti – rekao je načelnik Kaniški.

Spomenuo je dogradnju i prenamjenu objekta bivšeg dječjeg vrtića u Gornjem Knegincu u zgradu javne namjene i općinske uprave, te izgradnju trga i parkirališta uz taj objekt. Vrijednost radova je 5,6 milijuna kuna.

– Ovi projekti su primjeri odličnog rada općinske uprave, a potvrda su ponovna petica za transparentnost te bezuvjetna mišljenja Državnog ureda za reviziju o financijskim izvještajima i usklađenosti poslovanja – zaključio je Kaniški.

Uime okupljenih načelnika i gradonačelnika govorio je načelnik Općine Sveti Ilija Marin Bosilj koji je naglasio kako je Općina Gornji Kneginec mnogima u Varaždinskoj županiji, ali i šire uzor o mnogočemu.

– Gornji Kneginec općina je poželjna za život, a možemo reći možda i najpoželjnija od svih općina u Varaždinskoj županiji. Načelnik Kaniški naslijedio je čvrste temelje od svog prethodnika, ali nije tu stao, već je svojim znanjem i entuzijazmom gradio, nadograđivao i razvijao Općinu iz dana u dan i dosegnuo europske standarde koji su prisutni u svim naseljima – rekao je Bosilj.

Obratio se i predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić istaknuvši kako je Gornji Kneginec vrlo brzo prepoznao što znači biti blizu grada Varaždina i autoceste.

-Tvoj prethodnik Anđelko i ti, Gorane, razvili ste jednu od najvećih i najboljih gospodarskih zona u to doba i mi smo učili od vas i hvala vam na tome. Tu se razvila velika gospodarska zona od 500 hektara – Varaždin, Kneginec i Jalžabet, ako pribrojimo i Trnovec možemo reći da se tu slilo ono radništvo koje je radilo u Varaždinu i u to doba je to bilo dobro – kazao je Križanić.

Dan Općine Gornji Kneginec čestitao je saborski zastupnik Siniša Jenkač.

– Šesta razina razvijenosti nažalost nije potpomognuto područje i to je jedan hendikep pri prijavljivanju na neke natječaje naših ministarstva, no s druge strane možete biti ponosni. Mnogi od nas ovdje prisutni željeli bi se u nekim stvarima mijenjati s vašom Općinom – poručio je Jenkač čestitavši načelniku na svemu što čini.

Na svečanoj su sjednici uručene ovogodišnje općinske nagrade za iznimna dostignuća značajna za Općinu Gornji Kneginec u raznim područjima djelovanja i stvaralaštva. Nagradu za životno djelo dodijeljena je pilotu Hrvatske vojske Danijelu Boroviću, koji je 1992. godine preletom s aerodroma Željava kod Bihaća do Pule Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21 te radio na formiranju lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Nagrade za doprinos ugledu i promociji Općine Gornji Kneginec u zemlji i svijetu pripale su Nogometnom klubu Zagorac i slikaru Ivanu Keretiću.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupile su Katja Hrastovec i Bernardica Bačan.

www.sjever.hr
21.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.