Now Reading:
Zagađujemo li okoliš više kupnjom novog električnog automobila ili zadržavanjem klasičnog? Evo što kažu stručnjaci
Full Article 2 minutes read

Zagađujemo li okoliš više kupnjom novog električnog automobila ili zadržavanjem klasičnog? Evo što kažu stručnjaci

Je li bolje kupiti novi električni ili pak zadržati klasični automobil? Top Gear razbio je mit o tome da je uvijek najbolje održavati stare automobile na benzin jer je za izradu novog potrebno puno energije, prenosi N1.

Energija i CO2 iz automobila s unutarnjim izgaranjem otprilike je četiri puta veća u usporedbi s proizvodnjom tog istog vozila. Za električna vozila taj omjer je otprilike tri puta.

Ako kupujete novi automobil, birajte onaj koji ima najmanji mogući utjecaj CO2 u vožnji, a to je električni automobil. Tijekom svog životnog vijeka, električna vozila su odgovorna za daleko manje CO2 od automobila s unutarnjim izgaranjem. Osobito zato što su u usporedbi s ranim električnim vozilima, mnoga današnja izgrađena u tvornicama s niskom emisijom CO2 i koje koriste obnovljive izvore energije.

Ako ste jedan od onih koji kupuju novi automobil svake tri ili četiri godine i želite smanjiti emisije CO2, prijeđite na električni pogon. Nemojte uzrokovati izradu još jednog automobila s unutarnjim izgaranjem.

Ako doprinosite proizvodnji jednog vozila manje, bilo koje vrste, kratkoročno štedite CO2. No, ako puno vozite ili vam auto puno troši, onda ga prodajte nekome tko manje vozi, savjetuje Top Gear i dodaje da bi nabavka električnog vozila za kupca bila isplativa već nakon nekoliko godina.

No, ako je automobil s unutarnjim izgaranjem kojeg imate učinkovit i ako malo vozite, Top Gear smatra da je vjerojatno u redu zadržati ga još neko vrijeme.

www.sjever.hr / N1
20.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.