Now Reading:
Za ublažavanje poljoprivrednih šteta od tuče Vlada će KZŽ dodijeliti oko 3 milijuna kuna – evo kako se možete prijaviti za potpore
Full Article 5 minutes read

Za ublažavanje poljoprivrednih šteta od tuče Vlada će KZŽ dodijeliti oko 3 milijuna kuna – evo kako se možete prijaviti za potpore

Krapinsko – zagorska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području županije, a koji je detaljno predstavljen na konferenciji za medije, održanoj u srijedu u Krapini.

Kako je na samom početku istaknuo krapinsko – zagorski župan Željko Kolar radi se o izuzetno važnoj temi za poljoprivrednike koji su stradali u tri nevremena, koja je prouzročila tuča na području Krapinsko-zagorske županije.

– Naravno, govorimo o općinama Hum na Sutli, Zagorska Sela, Kumrovec, Bedekovčina i Veliko Trgovišće te o gradovima Klanjcu i Oroslavju. Zadnja procijenjena vrijednost je, zajedno s Bedekovčinom, bila 52,3 milijuna kuna, a Vlada je 9. lipnja donijela odluku o dodjeli potpore šest županija za nadoknadu štete nastale od tuče i to za poljoprivredu 25 milijuna kuna, za nerazvrstane ceste 5 milijuna kuna, a za gospodarstvo 6 milijuna te za ostalu komunalnu i društvenu infrastrukturu 18 milijuna kuna – rekao je župan Kolar dodavši kako je Vlada napravila i inicijalnu raspodjelu sredstava za nadoknadu štete u poljoprivredi.

– Procijenjena vrijednost bez Bedekovčine je 13,7 milijuna kuna, a nama je na raspolaganju nešto manje od 3 milijuna kuna da bi se javni poziv mogao raspisati. Za sve će se štete koje su nastale u svibnju i lipnju, a tu spada i Bedekovčina, poljoprivredni proizvođači i OPG-ovi moći prijaviti, a krajnji iznos bit će definiran naknadno – pojasnio je župan Kolar.

Dodao je isto tako da je prošloj sjednici Županijske skupštine KZŽ donesena odluka o usvajanju Programa, da bi na njega dobili suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a nakon toga i inicijalna sredstva.

Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, Sanja Mihovilić rekla je kako su prve procjene štete koje su zabilježene na terenu, no bez općine Bedekovčine, iznosile su 41.360.430 kuna, da bi prema službenim podacima u registru štete s 1. srpnjem šteta iznosila 45.037.526 kuna za KZŽ.

– Nastavno na sastanke koje smo imali u Ministarstvu, ono je izradilo indikativnu raspodjelu iznosa potpore za poljoprivredu, a on za našu županiju iznosi 3.025.000,00 kuna – rekla je Mihovilić.

Kako je navela, prihvatljivi korisnici raspisanog natječaja su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u sa sjedištem na području županije.

Potpore će se isplaćivati za štete nastale na poljoprivredi (trajni nasadi, cvijeće, povrtlarske i ratarske kulture), zemlji i stoci, mehanizaciji i opremi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, na solarnim panelima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju te za štete na plastenicima odnosno staklenicima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju.

– Moram napomenuti kako se promatra šteta koja nije osigurana. Iznos potpore može biti do 100 posto, a iznos potpore koju će naši poljoprivrednici ostvariti ovisi od iznosa potpore koji će biti dodijeljen Županiji na temelju konačnog Registra šteta – dodala je Mihovilić

Što se tiče dokumentacije za prijavu, potrebno je dostaviti Zahtjev za dodjelu potpore potpisan i ovjeren od strane podnositelja, zatim je potrebno dostaviti presliku važeće osobne iskaznice podnositelja zahtjeva, presliku žiroračuna te izvadak iz obrtnog registra (obrti), izvadak iz registra nadležnog Trgovačkog suda te rješenje o upisu u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Korisnici mogu ostvariti potporu kroz tri fiskalne godine do 20 tisuća eura, a tu se uzimaju u obzir njihove potpore koje su oni u te prethodne tri godine ostvarili, a što trebaju navesti u prijavi.

Dodjela potpore temeljem ovog javnog poziva je nespojiva s Programom ruralnog razvoja, podmjera 5.2. Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima.

Dokumentacija se dostavlja isključivo putem pošte preporučeno u zatvorenoj omotnici na čijoj poleđini treba obavezno ispisati ime i prezime i adresu pošiljatelja, te istu treba dostaviti na adresu Krapinsko – zagorske županije. Rok za podnošenje zahtjeva je do 1. rujna ove godine.

– Kada dobijemo sve zahtjeve, mi ćemo ih proslijediti prema Ministarstvu poljoprivrede koje će odlučiti koliko će konačni iznos potpore pripasti našoj Županiji. Mi ćemo sve predradnje izvršiti, ali isplata će ići tek kada vidimo o kojem se konačnom iznosu radi – zaključila je pročelnica Mihovilić.

Na upit novinara mogu li poljoprivrednici još uvijek prijaviti štete, vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za opće i zajedničke poslove, Marija Bedeniković je odgovorila, kako više ne mogu jer je rok za prijavu šteta bio osam dana od proglašenja prirodne nepogode u pojedinoj jedinici lokalne samouprave.

Najveći broj šteta za sada je prijavljeno na području općine Hum na Sutli, iako još ne postoje točni podaci za općinu Bedekovčinu.

www.sjever.hr
20.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.