Now Reading:
POČELO JE I U HRVATSKOJ Prva javna ustanova uvela redukcije
Full Article 2 minutes read

POČELO JE I U HRVATSKOJ Prva javna ustanova uvela redukcije

Golemi problemi u opskrbi ruskom plinom primorali su Europsku komisiju na ozbiljna promišljanja o strategiji štednje energije pa se ovih dana očekuje kako će EK zatražiti od članica EU da ljeti smanje hlađenje, a zimi grijanje javnih zgrada i ureda. Javne institucije u nekim članicama već su uvele restrikcije u rashlađivanju prostora.

Prvi u Hrvatskoj redukcije uvodi Prirodoslovno matematički fakultet (PMF). Ograničili su hlađenje prostorija na 25, a uštedjet će 20 posto struje, piše Jutarnji list, a prenosi N1.

Ne treba čekati ni Europsku komisiju ni hrvatsku Vladu kako bi se racionalno trošila energija, moto je PMF-a u Zagrebu koji je vjerojatno prva javna ustanova u Hrvatskoj koja je uvela ograničenja u rashlađivanju prostorija.

Evo kako to rade Nijemci i Slovenci

Njemački savezni parlament Bundestag i parlamenti saveznih pokrajina planiraju stotine prostorija rashlađivati na 26 do 28 °C, a ne kao dosad na 24 °C čime bi se moglo uštedjeti pet posto energije. U Sloveniji su upravitelji zgrada u državnom vlasništvu zamoljeni da klimatizacijske uređaje ne postavljaju na temperature ispod 25 °C tijekom dana, a kada su uredi prazni, temperatura se ne bi trebala spuštati ispod 28 stupnjeva što bi moglo dovesti do uštede 10 posto energije, prenosi N1.

I naša Vlada priprema paket mjera za racionalizaciju potrošnje energije. Pojedinosti se još ne znaju, no u Vladi kažu kako će se donijeti mjere za državna tijela, a građanima će se također uputiti preporuke vezane uz smanjenje potrošnje.

foto: pixabay
www.sjever.hr/N1
20.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.