Now Reading:
FOTO Dvorac Šaulovec uskoro u novom ruhu – pogledajte kako izgleda danas!
Full Article 3 minutes read

FOTO Dvorac Šaulovec uskoro u novom ruhu – pogledajte kako izgleda danas!

Uoči sjednice Skupštine Varaždinske županije, županijski su dužnosnici u srijedu obišli Dvorac Šaulovec, budući Europski centar za darovite.

Namjera obilaska bila je upoznati županijske vijećnike i novinare sa stanjem dvorca, istaknuo je predsjednik Skupštine Josip Križanić te najavio radove koji slijede.
-Namjera nam je ove godine zamijeniti vanjsku stolariju, kako dvorac ne bi dalje propadao. Iako unutra dugo nikog nije bilo, dvorac nije u prelošem stanju, ali stvarno će se stanje vidjeti kad se otvore zidovi i krene sanacija – kazao je Križanić.

Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek kazao je kako će u Dvorcu Šaulovec biti središte Europskog talent centra Hrvatske te centara izvrsnosti Varaždinske županije koji se temelji na četiri perspektive, a to su znanje, kultura, priroda i turizam.
-U ovom trenutku najprije ovaj kompleks moramo očistiti da bi uopće vidjeli kako to izgleda. U tijeku je izrada idejnog rješenja koje će biti gotovo do 1. kolovoza, a u rujnu će biti pripremljen i poslovni plan ovog kompleksa koji je usko vezan uz naše programe, a koji se odvijaju u našim centrima izvrsnosti – rekao je Huđek.

Dodao je da će se obnova odvijati također u četiri segmenta.
-Uz zgradu dvorca sa strane imamo i kompleks koji je isto sada naš, a gdje će biti turistički dio. Tu je i prirodna odnosno kompletan okoliš. U ovom trenutku rade se hitne intervencije, prošle godine to je bilo krovište, a sada je to vanjska stolarija, da se objekt zatvori kako ne bi dolazilo više do prokišnjavanja ili drugih radnji koje bi mogle raditi štetu na samom objektu. Mi u ovom slučaju imamo natječaj na kojeg smo se javili za projektnu dokumentaciju što se tiče energetske sanacije i rekonstrukcije same zgrade i čekamo povoljan ishod – kazao je Huđek.

Naglasio je i da je namjera Varaždinske županije javljati se na sve objavljene natječaje te izrazio nadu da će ovaj projekt zaživjeti i vrlo brzo biti u funkciji.

Podsjećamo, otkako je Varaždinska županija 2020. godine postala vlasnik dvorca, odmah se krenulo u sanaciju problema. Najprije je 2021. godine sanirano krovište, za što je utrošeno 450 tisuća kuna. Dosad su napravljena konzervatorska istraživanja, arhitektonske te geodetske snimke, a sve su to dokumenti koje će se u narednom razdoblju koristiti u prijavama za daljnje natječaje. Slijedi obnova vanjske stolarije. Riječ je o investiciji procijenjenoj na 1,5 milijuna kuna, a Ministarstvo kulture i medija odobrilo je 450.000 kuna u tu svrhu. Paralelno s obnovom dvorca provodi se i zaštita pokretne imovine koja je zatečena u dvorcu.

Prošle godine napravljena je restauracija osam komada namještaja, za što je utrošeno 80.000 kuna, a ove godine nastavlja se restauracijom namještaja. Za tu namjenu planira se utrošiti 100.000 kuna u ovoj godini, pri čemu je 50.000 kuna, osiguralo Ministarstvo, dok će ostatak biti osiguran u proračunu Varaždinske županije. U dvorcu će, između ostalog, biti smješteni praktikumi za STEM područje, učionice umjetničke tematike, kao i učionice znanstveno-tehničke tematike s pripadajućim kabinetima te velika višenamjenska dvorana za manje skupove, događanja seminare. Praktikumi Centra izvrsnosti bit će moderno uređeni i opremljeni najsuvremenijim tehnologijama.

a.kučić/sjever.hr
20.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.