Now Reading:
Dok ostatak Hrvatske muku muči s održivošću mirovinskog sustava, Međimurska županija je iznad državnog prosjeka
Full Article 2 minutes read

Dok ostatak Hrvatske muku muči s održivošću mirovinskog sustava, Međimurska županija je iznad državnog prosjeka

I dok Hrvatska muku muči s održivošću mirovinskog sustava i nepovoljnim odnosom radno aktivnog stanovništva i umirovljenika, Međimurska županija je iznad državnog prosjeka. Naime, prema podacima koje je iznio župan Matija Posavec, Međimurska županija je prema omjeru radno aktivnog stanovništva i umirovljenika vodeća u Hrvatskoj.

O toj temi govorio je u srijedu nakon sastanka s ravnateljem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivanom Serdarom poručivši kako je trenutni hrvatski omjer 1,32, a u Međimurskoj županiji kao vodećoj iznosi 1,71.

-U usporedbi s istim razdobljem prošle godine kada smo imali 42.165 osiguranika, danas ih je 42.882, dakle 717 više. Također, u isto vrijeme prošle godine bilo je 25.192 korisnika mirovine, danas ih je 25.102, dakle 88 korisnika mirovine manje. To je oko 800 radno aktivnog stanovništva više u odnosu na prošlu godinu što znači da se i taj omjer koji je iznad državnog prosjeka povećava – rekao je Posavec.

Najveći problem ostaje iznos mirovina, pa će, prema najavama župana, podržati svako povećanje i socijalnu mjeru usmjerenu prema umirovljenicima.

-Mi ćemo inzistirati da se u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u daljnjoj izgradnji domova za starije i nemoćne osobe svakako jedan izgradi i u Međimurju jer su nam liste čekanja i potrebe velike – dodao je Posavec.

Čini se da Međimurska županija zna kako odoljeti negativnim demografskim trendovima

tklopotan / www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.