Now Reading:
Zemlju će danas pogoditi solarna oluja, a ovo su moguće posljedice
Full Article 2 minutes read

Zemlju će danas pogoditi solarna oluja, a ovo su moguće posljedice

Solarna oluja pogodit će Zemlju ovog utorka, prenosi Večernji list. Naime, upozorenje dolazi iz NASA-inog modela prognoze koji je primijenila znanstvenica Tamitha Skov, koja je ovaj fenomen solarne baklje opisala kao nit u obliku zmije koja dolazi sa Sunca.

Glavne posljedice koje bi solarna oluja mogla prouzročiti su smetnje radijskim i GPS signalima i to posebno na noćnoj strani planeta.

Još jedan učinak uzrokovan solarnim olujama je pojava polarne svjetlosti koja se javlja kada postoji interakcija između čestica koje izbacuje Sunce, s molekulama atmosfere koncentriranim na visini između 95 i 750 kilometara, području gdje postoji dovoljna gustoća atmosfere da se to svjetlosno zračenje vidi, prenosi Večernji.

U najgorem mogućem scenariju, masivna solarna oluja ovih karakteristika mogla bi uzrokovati da naša cijela komunikacijska mreža ne radi. No, kako objašnjava Skov, postoji ljestvica za mjerenje jačine ovih geomagnetskih oluja i ona se kreće od razine G1 do G5, kako bi se analizirao intenzitet i učinci oluja.

-Magnetsku orijentaciju ove solarne oluje bit će teško predvidjeti. Mogu se pojaviti uvjeti razine G2 (moguće G3) ako je magnetsko polje ove oluje orijentirano prema jugu – objasnila je znanstvenica iz NASA-e.

www.sjever.hr / vecernji.hr
19.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.