Now Reading:
FOTO Izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama pred samim završetkom – župan Stričak: Uskoro bi cijeli centar mogao biti opremljen i dan korisnicima na uporabu
Full Article 4 minutes read

FOTO Izgradnja Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama pred samim završetkom – župan Stričak: Uskoro bi cijeli centar mogao biti opremljen i dan korisnicima na uporabu

U Specijalnoj bolnici Varaždinske toplice u tijeku je gradnja nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar), a tom prilikom radove su obišli varaždinski župan Anđelko Stričak sa suradnicima, ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice Denis Kovačić, predstavnici Ministarstva zdravstva te ravnatelji zdravstvenih ustanova s područja Varaždinske županije.

Riječ je o projektu kojem je svrha izgradnja i opremanje nacionalnog rehabilitacijskog centra kapaciteta 75 kreveta (+ 5 kreveta u sklopu dnevne bolnice) koji odgovara trenutnim i budućim potrebama za moderan pristup i sveobuhvatnu pomoć za pacijente s teškim spinalnim oštećenjima i bolestima koji dolaze iz svih dijelova Republike Hrvatske.

Kako je istaknuo župan Stričak izgradnja Spinalnog centra napreduje dobro, radovi bi trebali biti završeni do kraja devetog mjeseca, a ukupna cijena će biti oko 125 milijuna kuna.

– Bez obzira na poremećaj na tržištu kad govorimo o rastu cijene energenata i građevinskih radova ono što nas veseli je da su, svi oni koji su bili uključeni u provedbu ove investicije vodili na vrijeme brigu o tome, tako da mogu reći da će radovi sigurno biti do devetog mjeseca završeni – kazao je Stričak dodavši kako je paralelno s time završeno i savjetovanje o opremanju Spinalnog centra te se čeka pozitivno mišljenje SAFU-a, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, da se može raspisati natječaj.

– Ako će sve ići onom dinamikom kako smo si mi zacrtali do kraja godine cijeli centar mogao bi biti opremljen i dan korisnicima na uporabu, a ako ne, strpjet ćemo se još mjesec-dva. Ono najvažnije je da će centar biti završen i da neće ostati kao niz projekata koji su započeti, a nikad završeni – pojasnio je župan te se osvrnuo i na druge projekte koji se tiču Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

– Uprava u suradnji sa županijskim službama priprema projekt unutarnjeg uređenja Minerve, koja je izvana energetski obnovljena. Pripremamo projekt da se sve te sobe urede iznutra kako bi došli do pozicije da će ovaj hotel biti hotel sa četiri zvjezdice. Naravno, tu opet ne stajemo, vodimo brigu i oko uređenja okoliša i isto tako oko sadržaja, posebno kad govorimo o vanjskom dijelu, bazenima – objasnio je župan.

Dodao je isto tako da ukoliko se sve bude odvijalo po planovima koje su si zadali, kroz najviše tri godine cijeli bi kompleks trebao zasjati u novom ruhu.

Zadovoljstvo činjenicom što je objekt ušao u završnu fazu izgradnje, izrazio je i ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, Denis Kovačić.

– Očekujemo da će svi građevinski radovi i uređenje okoliša, samog objekta biti gotovi do kraja rujna. Uz sve probleme na tržištu, od cijena građevinskog materijala pa do problema s epidemijom korone, uspjeli smo održati dinamiku građenja i privesti objekt, u građevinskom smislu, kraju – rekao je Kovačić te istaknuo kako je u ovom projektu potrebno naglasiti da se radi o nacionalnom centru.

– To je nešto iza čega stoji država i u ovoj situaciji, uz zalaganje nas u bolnici, župana i saborskih zastupnika, bilo je izuzetno teško osigurati kontinuitet radova i financiranje u kontekstu svega ovoga, i pandemije i porasta troškova građevinskog materijala te radova. Mnogi slični veliki objekti, nažalost su stali i ne događa se ništa. Mi smo došli u fazu da ćemo s 1. listopadom imati priču završenu – objasnio je Kovačić navodeći kako je službeni rok završetka projekta 31. ožujak sljedeće godine.

Obilasku radova je prisustvovala i saborska zastupnica Ljubica Lukačić koja je tom prilikom rekla kako je, zbog svih onih koji će koristiti usluge centra, veseli što su radovi u punoj jeku.

– Znamo da svakodnevno ljudi stradavaju u prometnim nesrećama, padovima i slično, a gdje se događa povreda kralježnice i leđne moždine te će usluge spinalnog centra im biti itekako potrebne. Ne mogu, a da se ne sjetim inicijatorice izgradnje Spinalnog centra, a to je pokojna gospođa Manda Knežević koja je bila predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara, a koja je i sama bila paraplegičar i koja je jako dobro znala što to znači imati povredu kralježnice, moždine i što znači kada njeni prijatelji, a moram reći i moji prijatelji, nažalost umiru od dekubitusa. Spinalni centar bi trebao biti ustanova koja će moći spriječiti da se dekubitus razvija dalje i da osobe koje imaju paraplegiju ili tetraplegiju ne umiru od jednog banalnog dekubitusa – rekla je Lukačić zahvalivši predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću koji je, kako je rekla, od samog početka imao sluha za izgradnju Spinalnog centra.

jmiklauzic/www.sjever.hr
19.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.