Now Reading:
Od 1. kolovoza očinski dopust – donosimo detalje zakona za koji je osiguran 91 milijun kuna
Full Article 2 minutes read

Od 1. kolovoza očinski dopust – donosimo detalje zakona za koji je osiguran 91 milijun kuna

Za desetak dana na snagu će stupiti izmijenjeni Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojim se uvodi novo pravo – očinski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje.

Novo pravo, očinski dopust, uvodi se za zaposlene i samozaposlene roditelje u trajanju od 10 radnih dana za jedno dijete, odnosno 15 radnih dana u slučaju rođenja blizanaca, trojki ili istovremenog rođenja više djece, donosi Hina, a prenosi Index.

Svrha je očinskog dopusta omogućiti veću uključenost očeva u skrb o djeci i sudjelovanje u ranoj dobi djeteta, a pravo se može koristiti najkasnije do navršenih šest mjeseci djetetova života. Otac ga koristi neovisno o radnopravnom statusu majke.

Kako navodi Središnji državni ured za demografiju i mlade, tijekom korištenja očinskog dopusta naknada plaće isplaćivat će se u punom iznosu osnovice za naknadu plaće.

Zakonom se povećava i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za korištenja očinskog dopusta, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100 posto osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225.5 posto proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna, umjesto ranijih 170 posto, odnosno 5.654,20 kuna.
Nadalje, povećana je naknada plaće tijekom korištenja prava na roditeljski dopust u polovici punog radnog vremena na 110 posto proračunske osnovice, odnosno 3.658,60 kuna, umjesto ranijih 2.328,20 kuna.

U ovoj godini za provedbu Zakona osiguran 91 milijun kuna

Povećanje se odnosi na roditeljski dopust koji se koristi kao pravo na rad s polovicom punog radnog vremena u dvostrukom trajanju neiskorištenog roditeljskog dopusta i to za prvo i drugo rođeno dijete te za korištenje prava na dopust za blizance, treće ili svako sljedeće dijete, piše Hina, a prenosi Index.
Financijska sredstva potrebna za provedbu Zakona u ovoj godini iznose gotovo 91 milijun kuna, a za iduće godine 273 milijuna kuna na godišnjoj razini.

foto: pixabay
www.sjever.hr/index.hr
19.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.