Now Reading:
NAJAVA KAOSA U ZRAČNIM LUKAMA Kontrolori leta idu u štrajk, otkazuje se 50 posto letova?!
Full Article 2 minutes read

NAJAVA KAOSA U ZRAČNIM LUKAMA Kontrolori leta idu u štrajk, otkazuje se 50 posto letova?!

Kako piše Jutarnji list, kontrolori leta diljem Hrvatske u četvrtak u 7 sati ujutro, nakon neuspješnih tromjesečnih pregovora sindikata i Uprave tvrtke te neuspješnog procesa mirenja trebali bi krenuti u štrajk sve do ispunjenja zahtjeva. Vodstvo Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja prije nekoliko dana najavilo je štrajk resornom ministru prometa Olegu Butkoviću, a mogla bi ga zaustaviti jedino sudska zabrana koju je zatražila Uprava.

Eventualni štrajk usred turističke sezone prouzročit će velike gubitke domaćim aerodromima, a gubitak HKZP-a, odnosno države procjenjuje se na dva do tri milijuna kuna. Štrajk bi rezultirao kaosom na domaćim aerodromima jer bi oko 50 posto letova bilo otkazano.

Iako je Uprava radnicima ponudila povećanje plaće od dva posto, a potom pristala na povećanje od pet posto za sve zaposlenike plus dodatnih dva za kontrolore leta, čini se da sindikati nisu zadovoljni. Sugovornici Jutarnjeg lista tvrde da iza štrajka stoje reket i ucjena vodstva sindikata HSSKL.

S obzirom da je kontrola leta iznimno odgovoran i stresan posao, njihova su primanja među najvećima u državi i unutar pet najviše plaćenih kontrolora u Europskoj uniji. Prosječna neto plaća oblasnog kontrolora leta je 51.036 kuna, a u štrajk se odlazi jer im Uprava nije pristala povećati plaće za dodatnih 16.521 kunu, piše Jutarnji.

Prilazni kontrolor ima prosječnu plaću od 33.650 kuna i traži se povećanje za dodatnih 10.891 kunu. Prosječna plaća toranjskog kontrolora je 21.704 kune i traži se povećanje za dodatnih 7026 kuna.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / jutarnji.hr
19.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.