Now Reading:
Članovi Planinarskog kluba Ivanec krenuli put Azije u novi pothvat – osvajanje najvišeg vrha Turske
Full Article 2 minutes read

Članovi Planinarskog kluba Ivanec krenuli put Azije u novi pothvat – osvajanje najvišeg vrha Turske

Visokogorska sekcija Planinarskog kluba Ivanec u ponedjeljak ujutro krenula je na još jedan put, ovoga puta u Aziju. Osam članova Planinarskog kluba Ivanec iz Zagreba je avionom krenulo put Istanbula s ciljem osvajanja najvišeg vrha Turske (Ararat, 5137 metara).

Osmeročlanu ekipu čine i dvije žene, iskusne planinarke, Mirjana Dolovski i Nevenka Vincetić, a na važan i zahtjevan planinarski pothvat, uz njih, uputili su se i Tomislav Friščić, Stjepan Kuštelega, Duško Vitez, Mario Dolovski, Darko Vincetić te Ivan Prašnjak.

Po dolasku u Istanbul planinari kreću prema Igdiru koji je polazna točka s južne strane te se najviše koristi za uspon. Uspon traje nekoliko dana, a prije dolaska na vrh planinari se moraju postepeno aklimatizirati pa će na putu proći kroz tri visinska kampa koji se nalaze na 3.200, 3.800 i 4.200 metara nadmorske visine.

Planirano je da alpinisti 23. srpnja krenu iz visinskog kampa od 4.200 metara na završni uspon. Povratak članova PK-a u Zagreb planiran je u ponedjeljak, 25. srpnja, u 19.30 sati.

Nakon zapaženog planinarskog pohoda u Afriku, uspona na Uhuru Peak (5895 metara) najviši vrh Kilimandžara (Tanzanija) 2020. godine, ovo je još jedan iznimno značajan planinarski pothvat ivanečkog Planinarskog kluba.

Sekciji PK-a prije polaska dan je i promotivni materijal Ivanca – planinarskog grada, ne bi li promocija Ivanca dospjela i na druge kontinente i na najviše vrhove. Također, Grad Ivanec pridružio se sponzorima i donatorima koji podupiru ovaj veliki alpinistički pothvat ekipe PK Ivanec.

www.sjever.hr / ivanec.hr
19.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.