Now Reading:
Novi projekt Doma zdravlja KKŽ “Zdravo srce, zdrava budućnost” – “Prevencija je najučinkovitiji način liječenja”
Full Article 2 minutes read

Novi projekt Doma zdravlja KKŽ “Zdravo srce, zdrava budućnost” – “Prevencija je najučinkovitiji način liječenja”

U prostorijama Županijske uprave Koprivničko – križevačke županije danas je održana početna konferencija projekta “Zdravo srce, zdrava budućnost” čiji je nositelj Dom zdravlja KKŽ, a partner Koprivničko-križevačka županija.

Projekt je vrijedan gotovo 400 tisuća kuna, financira se temeljem poziva “Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza 2” iz sredstava Europskog socijalnog fonda, Operativni program: „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020. Riječ je o bespovratnim sredstvima, i to u omjeru Europska unija 85 posto i državni proračun, odnosno Ministarstvo zdravstva 15 posto.

Kao što je naglasila ravnateljica Doma zdravlja Mirjana Hanžeković, glavni cilj je podizanje i unaprjeđenje znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i zdravog načina života te prevencija i sprječavanje razvoja bolesti kardiovaskularnog sustava na području županije.

– Kroz projekt ćemo nastojati osvijestiti i educirati stanovništvo kako male promjene mogu doprinijeti većoj kvaliteti života i smanjenju smrtnosti – rekla je ravnateljica te pojasnila kako otprilike 700 ljudi godišnje u KKŽ umre od kardiovaskularnih bolesti, koje su uglavnom rezultat modernog načina života – nezdrave prehrane i premalo kretanja.

Koprivničko križevački župan Darko Koren je izrazio zadovoljstvo projektom koji će dodatno unaprijediti zdravlje stanovnika.

– Osim u poboljšanje materijalnih uvjeta, potrebno je ulagati i u edukaciju te proširenje vidika, što posebno dolazi do izražaja u sektoru zdravstva. Važno je djelovati preventivno jer je to najučinkovitiji način liječenja, a ovaj će projekt zasigurno imati pozitivne rezultate. Čestitam svima uključenima – kazao je župan Koren.

Voditeljica projekta i pomoćnica ravnateljice za financijsko poslovanje Željka Fruk zatim je održala prezentaciju u kojoj je pojasnila projektne aktivnosti, dodavši kako će se nastojati popularizirati zdrave navike i zdravlje u svakoj životnoj dobi.

Razdoblje provedbe projekta je do 20. rujna 2023. godine, a najvažnije aktivnosti odnose se na izradu video spota i brošuru, promotivnu kampanju i info tjedan o prevenciji kardiovaskularnih bolesti.

www.sjever.hr
18.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.