Now Reading:
Habijan: Oporba zaziva prijevremene izbore s figom u džepu. Hajdaš Dončić: Mi smo uvijek spremni.
Full Article 3 minutes read

Habijan: Oporba zaziva prijevremene izbore s figom u džepu. Hajdaš Dončić: Mi smo uvijek spremni.

Saborski zastupnici iz 3. izborne jedinice HDZ-ov Damir Habijan i SDP-ovac Siniša Hajdaš Dončić ove nedjelje gostovali su u emisiji N1 televizije Točka na tjedan. Osim o kvaliteti rada Sabora u proljetnom zasjedanju, Habijan i Hajdaš Dončić govorili su i o stabilnosti vladajuće većine nakon odlaska Čačićevih Reformista.

S obzirom da je pred Hrvatskom najesen nova kriza, pitanje je može li se ona prebroditi s minimalnom većinom u Saboru, odnosno sa samo jednom rukom viška. I dok Habijan tvrdi kako je parlamentarna većina, sa ili bez Čačića stabilna, Hajdaš Dončić napominje kako premijer Andrej Plenković nema legitimitet.

-Kroz pandemiju i koronakrizu pokazalo se da je vladajuća većina stabilna, da kroz donošenje svih onih mjera koje su se donosile, ne samo zdravstvene i zaštitne nego i gospodarske nije bilo nikakvih problema – rekao je Habijan.

Naime, kako je dodao, sve tri kreditne agencije podigle su investicijski rejting Republike Hrvatske na povijesnu razinu, a novi ministar financija Primorac najavio je razmatranje novih mjera za pomoć građanima i gospodarstvu.

-Hrvatska nije otok. Ovo što se događa, pandemija, rat u Ukrajini, energetska kriza, utječu na gospodarstvo Hrvatske, Europe i cijelog svijeta i bit će izazovno. Svi poznajemo gospodina Čačića i često zna promijeniti svoje odluke pa ostavljam to njemu. Vladajuća većina je bez obzira na njega stabilna – naglasio je Habijan.

Hajdaš Dončić smatra kako je minimalnu većinu izazovno imati, a kako ističe, Plenković po njemu nema legitimitet.

-Otišlo mu je preko 20 ministara iz Vlade i najpoštenije bi bilo da je raspisao nove izbore. On je sa svojim upravljanjem premrežio Hrvatsku sa svim HDZ-ovim kadrovima. Tu se onda gubi povjerenje u institucije. Fer bi bilo da je rekao ok, imao sam problem, 20 ljudi mi je otišlo, ajmo na izbore. To bi bilo dobro za parlamentarnu demokraciju u Hrvatskoj – kazao je Hajdaš Dončić.

Habijan mu je odgovorio kako je ovo najbolja Vlada u kontinuitetu od šest godina.

-Mislim da je normalno i uobičajeno da dolazi do rotacije između ministara. Predsjednik Vlade je taj koji bira svoj tim. Legitimitet postoji. Ovo što oporba zaziva izbore, mislim da oni zapravo, na temelju istraživanja javnog mnijenja mole Boga da do izbora ne dođe. U ovom trenutku prijevremeni izbori sigurno nisu opcija – poručio mu je Habijan na što je Hajdaš Dončić rekao kako je njegov SDP uvijek spreman za izbore.

www.sjever.hr / N1
18.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.