Now Reading:
30 GODINA POSLIJE Hrvatski branitelji sa šireg ivanečkog područja posjetili lokacije na kojima su branili Pakrac i Lipik
Full Article 4 minutes read

30 GODINA POSLIJE Hrvatski branitelji sa šireg ivanečkog područja posjetili lokacije na kojima su branili Pakrac i Lipik

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec na pakračko- lipičkom području boravilo je 46 hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, većinom pripadnika 2. bojne 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske iz Ivanca, dijelom i 1. varaždinske bojne, koji su se tijekom Domovinskog rata borili na tom ratištu.

Povod posjeta bila je 30. obljetnica odlaska 104. brigade sa zapadnoslavonskog bojišta, i to nakon što su njihove dotadašnje položaje, 6. srpnja 1992. godine, preuzeli pripadnici UNPROFOR-a.

U Šumi Zukva, nadomak Pakraca, kod spomen obilježja, odana je počast hrvatskim braniteljima 104. Brigade i postrojbi iz Bjelovara i Pakraca, koji su poginuli u oslobađanju sela Dereza, jednog od najjačih četničkih uporišta u tom dijelu Zapadne Slavonije. U kratkom prisjećanju, Goran Hrašćanec upoznao je nazočne s događanjima na tom dijelu ratišta, te okolnostima same akcije i stradavanja hrvatskih branitelja iz Varaždina, Bjelovara i Čakovca.

Naglasio je kako je područje Pakraca i Lipika prvo na kojem je uspješno izvedeno niz oslobodilačkih akcija tijekom 1991. godine, istaknuvši veliku ulogu boraca s varaždinskog, samim time i ivanečkog područja.

Organiziran je posjet Muzeju Grada Pakraca, a dok je jedna ekipa razgledavala Muzej, druga je dobila mogućnost izraditi stari novac, Slavonskog banovca, te ga, uz simboličnu naknadu, zadrži u trajnom vlasništvu. Nakon Muzeja Grada Pakraca, sljedeći segment programa bio je posjet Muzeju vojne i ratne povijesti, kroz čiju je izuzetno bogatu zbirku eksponata vodio Mario Tušek.

Uslijedio je posjet Lipiku, gdje se, kod njegova spomen obilježja poklonilo prvom hrvatskom predsjedniku i Vrhovnom zapovjedniku Oružanih snaga Republike Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, kao i hrvatskim braniteljima s područja naše županije, na spomen obilježju koje je 2006. godine izgrađeno na poticaj kneginečkih branitelja, a uz suradnju UDVDR Ogranka Ivanec.

Na povratku u Pakrac su, uz prisjećanje na ‘ratne priče’, hrvatski branitelji su obišli rubne dijelove grada u kojima su bile prve linije bojišnice gdje se branio grad od srbo-četničkih snaga; ulicu Gavrinica, zatim Vladikine dvore i ulicu Kalvarija.

U nastavku posjeta, na rubnom dijelu Gavrinice, svoja su sjećanja iznijeli Ljudvek Cikač, te Ivan Sambol, i to točno na mjestu gdje je preživio teško ranjavanje od snajperskog metka, a kod ulaska u naselje Kraguj, na spomen obilježju odana je počast pukovniku Ivanu Sokaču, te izvidnicima Juraju Brleniću i Slavku Smiljanu, poginulima 28.12.1991. godine tijekom akcije „Alfa”.  O tim su događanjima  govorili Goran Hrašćanec i Željko Kočet, koji je bio neposredni sudionik akcije i svjedok pogibije Sokača, Brlenića i Smiljana.

Uslijedio je put selima i zaselcima oslobođenim u VRO Bljesak, do Planinarskog doma Omanovac, koji je za vrijeme Domovinskog rata služio kao štab neprijateljske vojske i četnika te su tamo donošene odluke o svim napadnim akcijama na Pakrac, Lipik i okolicu. S te su lokacije neprijatelji imali cijeli kraj ‘kao na dlanu’ i nakon 30 godina neki su branitelji po prvi puta bili u prigodi uvjeriti se koliko su u inferiornom položaju bili svi koji su sudjelovali u obrani tog područja.
Tijekom povratka, počast poginulim hrvatskim braniteljima odana je na spomen obilježju na lokaciji Trokut Novska, gdje se poklonilo i pripadnicima HOS-a, kod spomen-ploče posvećene njihovoj žrtvi.

Posjet pakračko – lipičko – novljanskom području, dio je godišnjeg programa UDVDR Ogranak Ivanec, kojim je obilježeno 30 godina od povratka 2. Ivanečke bojne 104. Brigade HV s tog područja.

U organizaciji su sudjelovale i kolege iz ivanečke HVIDR-e, te Podružnice Varaždinske županije, a Poslovna zona Ivanec omogućila je poklon pakete, koji su, upotpunjeni sa sortnim vinima Željka Đurina, zamjenika predsjednika ivanečkih dragovoljaca i veterana, uručeni domaćinima tijekom posjeta.

www.sjever.hr
18.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.