Now Reading:
U Županijskoj upravi koprivničko – križevačkoj održan prijem za sudionike 15. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”
Full Article 3 minutes read

U Županijskoj upravi koprivničko – križevačkoj održan prijem za sudionike 15. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”

U prostorijama Županijske uprave je u organizaciji Koprivničko – križevačke županije i Grada Koprivnice održan svečani prijem za sudionike 15. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine od 14. do 18. srpnja održava u Koprivnici i Legradu.

Domaćini prijema bili su predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivan Pal te predstavnica organizatora i članica Organizacijskog odbora Nada Šešić, ujedno i umjetnička direktorica Folklornog ansambla Koprivnica te predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkog udruga KKŽ.

Predsjednik Felak zahvalio je gostima na dolasku te čestitao organizatorima i suorganizatorima što su ponovo upriličili Festival od iznimnog značaja za promociju naše kulturne baštine i bogate tradicije. Izrazio je zadovoljstvo što će se predstaviti narodne nošnje, pjesme, plesovi i običaji Podravine i Prigorja, ali i ostalih naroda iz Europe, čime će se otvoriti prilike za sklapanje novih prijateljstava i suradnji. Gostima je poželio da se ugodno osjećaju u našoj županiji te da u svoje domove ponesu pozitivne dojmove i lijepa sjećanja, a posebno je na dolasku zahvalio Folklornom umjetničkom ansamblu Ukrajine „Plesnom ansamblu Radist“, poručivši da smo im svi podrška u teškim trenutcima kroz koje prolaze.

Predsjednik Pal također je naglasio važnost promocije tradicijske kulture te njezinog očuvanja i prenošenja na nove generacije, poželjevši dobrodošlicu sudionicima Festivala, a posebno gostima iz Ukrajine.

Lijepim željama pridružila se i Nada Šešić naglasivši kako narod koji cijeni svoju tradiciju i kulturu ulaže u svoj opstanak te kako su glazba i ples su univerzalni jezik prepoznatljiv svim ljudima. Zahvalila je svim sudionicima Festivala na dolasku i suradnji te na pripremi maštovitih koreografija za nastupe, dodavši kako je ovo mjesto susreta različitih kultura te razvijanja prijateljstva i poštovanja među narodima.

Prijemu su prisustvovali članovi Folklornog ansambla Koprivnica, ujedno i domaćini, Kulturno-umjetničkog društva “Preporod” iz Dugog Sela, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Valpovo 1905”, Folklornog društva Umag, gosti iz Slovenije – Folklorna skupina Kulturno-umjetničkog društva „Cirkulane“ te gosti iz Ukrajine – Folklorni umjetnički ansambl Ukrajine „Plesni ansambl Radist“. Članovi društava i ansambala zatim su predstavili znamenitosti krajeva iz kojih dolaze te zahvalili Županiji na gostoprimstvu, a predsjednik Felak i predsjednik Pal uručili su im prigodne poklone koji će ih podsjećati na Županiju i Grad. Dodajmo kako su prijemu prisustvovale i županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek.

Podsjetimo, Festival tradicionalno okuplja folklorne ansamble iz nekoliko europskih zemalja, a za posjetitelje je i ove godine pripremljen bogat i sadržajan program. Organizatori su Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i Folklorni ansambl Koprivnica, a suorganizator je Kulturno-umjetničko društvo “Zrin” Legrad. Koprivničko-križevačka županija pokrovitelj je od samog početka, a Festival podržavaju i Savez Alpe Jadran, Grad Koprivnica, Općina Legrad, HDS – ZAMP, TZ Koprivničko-križevačke županije i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

www.sjever.hr
17.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.