Now Reading:
Neobična ženska imena: Koje odabrati?
Full Article 3 minutes read

Neobična ženska imena: Koje odabrati?

Odabir imena za prinovu često roditeljima predstavlja jedan od najvećih problema.

Mnogi roditelji odlučuju se za tradicionalna imena za djecu, no ima i onih koji žele da njihovo dijete nosi neko ime koje će mnogi možda smatrati neobičnim.

Neobično ne mora značiti čudno – možda ime koje roditelji odaberu je samo rijetko korišteno, pa na njega nismo navikli kao na neka druga imena koja čujemo.

Ukoliko tražite ime za djevojčicu, izbor je svakako velik, a kako bismo vam olakšali zadatak, donosimo vam popis nekoliko neobičnih ženskih imena po našem izboru.

Astrid – žensko ime nastalo od nordijskog Astrid tj. od njemačkog Ansitruda koje je nastalo spajanjem riječi ansi što znači Bog i riječi drut što znači ljubljena. Značenje imena je ljubljena od boga. Prema drugom tumačenju značenje imena može biti i božanski lijepa.

Aurora – žensko ime latinskog porijekla čije značenje dolazi od latinske riječi Aurora koja u svom izvornom značenju znači zora. Aurora je bila mitološka božica zore. Značenje imena može biti i crvenilo neba u zoru.

Dolores – ime je latinskog porijekla a nastalo je od latinske riječi dolor što znači bol, tuga, žalost, jad. Ime je vrlo popularno u Španjolskoj gdje je Dolores skraćenica od skraćenica za La Virgen María de los Dolores što znači Marija, djevica tuge.

Edna – ime hebrejskog porijekla nastalo od hebrejske riječi ednah koja ima značenje radost i veselje. Ime je preuzeto iz Biblije te ima isti korijen riječi kao i riječ Eden – što znači rajski vrt.

Klaudija – ime latinskog porijekla čije značenje dolazi od latinske riječi claudus. Značenje imena je troma, šepava, nepotpuna.

Neli – ime nastalo kao skraćena verzija imena Antonela a što je ime latinskog porijekla od riječi Antonius, što je naziv jednog rimskog plemena. Izvorno riječ dolazi od grčke riječi anteo, antao što znači spreman za borbu, spreman za natjecanje.

Rajna – ime nastalo od riječi raj što je sinonim za uživanje i blaženstvo. Prema drugom tumačenju ime je nastalo od imena za rijeku Rajnu tj. od njemačke riječi rein koja ima značenje čist.

Teodora – ženski oblik muškog imena Teodor koje je nastalo od dvije riječi koje imaju značenje božji dar.

Viola – ime latinskog porijekla čije značenje dolazi od latinske riječi viola koja znači ljubičica tj. ljubičasta boja.

I ne zaboravite – ime je nešto što će vaše dijete nositi cijeli život!

www.sjever.hr
16.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.