Now Reading:
Meteorolozi upozoravaju: Zapad Europe pogodio je najgori toplinski val u 200 godina, stiže i u Hrvatsku
Full Article 1 minutes read

Meteorolozi upozoravaju: Zapad Europe pogodio je najgori toplinski val u 200 godina, stiže i u Hrvatsku

prognoza

Prognostičari AccuWathera upozorili su kako je zapad Europe pogodio najgori toplinski val u preko 200 godina, piše Večernji list.

Nastavi li se istim tempom, ove temperature mogle bi biti smrtonosne diljem Europe. Ovaj toplinski val može se mjeriti s valom koji je 2003. godine izravno ili neizravno odnio više od 30.000 života.

-Postoji zabrinutost da bi ova vrućina mogla postati dugotrajan toplinski val (20 ili više dana) za mnoge lokacije od Portugala do središnje Francuske i unutarnje jugoistočne Europe jer bi mogla potrajati do kraja srpnja i nastaviti se u kolovozu – kazao je meteorolog Tyler Roys.

To uključuje doline Mađarske, istočnu Hrvatsku, istočnu Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, južnu Rumunjsku i sjever Bugarske, prenosi Večernji list.

Izvor iznimno toplog zraka je afrička pustinja Sahara, a toplina se već krenula širiti i na Belgiju, Nizozemsku, Njemačku i Ujedinjenu Kraljevstvo. Inače, britanska meteorološka služba u petak je izdala prvo crveno upozorenje za ekstremne temperature, a građane su upozorili kako se radi o velikoj opasnosti za zdravlje.

www.sjever.hr / vecernji.hr
17.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.