Now Reading:
Je li ovo najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske? Vučić odgodio posjet Jasenovcu, Grlić Radman tvrdi: To je provokacija
Full Article 3 minutes read

Je li ovo najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske? Vučić odgodio posjet Jasenovcu, Grlić Radman tvrdi: To je provokacija

Prema pisanju hrvatskih medija, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić planirao je privatni posjet Jasenovcu i Pakracu, no hrvatske vlasti neće mu dopustiti ulazak u zemlju. Prema izvorima Jutarnjeg lista, on je kontaktirao predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i navodno mu rekao da mu se i on može pridružiti te, ako smatra da treba, obavijestiti hrvatsku Vladu.

Pupovac je prenio tu informaciju premijeru Andreju Plenkoviću, a u Vladi su “ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao napraviti kaos u Hrvatskoj”, piše Jutarnji.

U Vladi smatraju kako je Vučićeva namjera bila isprovocirati hrvatsku stranu uoči obljetnice Oluje , a s obzirom da nije poštivao nijedan protokol i pravila o diplomatskim odnosima, kako prenosi izvor iz Vlade Jutarnjem listu, Plenković i Vlada jasno su rekli ne.

O svemu se oglasila i premijerka Srbije Ana Brnabić koja je, kako piše N1, izjavila da je ova odluka najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je naglasio kako je ovo provokacija.

-Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije uz prethodni posjet Donjoj Gradini, da bi posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslijepodne smo uručili notu srbijanskom veleposlanstvu – rekao je Grlić Radman te dodao da prilikom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovora dviju strana.

-Smatramo ovo provokacijom. Žrtve ovdje nisu cilj, nego sredstvo. Cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade – rekao je Grlić Radman.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je u nedjelju da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole. Grlić Radman je Vulinove izjave nazvao skandaloznima, prenosi N1.

O svemu se oglasio i Vučić koji je na svom službenom Facebook profilu napisao: “Samo vi radite svoj posao. Živjet će srpski narod i nikada neće zaboraviti.”

www.sjever.hr / jutarnji.hr / N1 / FB Aleksandar Vučić
17.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.