Now Reading:
FOTO I VIDEO GALERIJA Na jubilarnim 10. Žetvenim svečanostima običaje naših predaka prezentiralo osam ekipa
Full Article 4 minutes read

FOTO I VIDEO GALERIJA Na jubilarnim 10. Žetvenim svečanostima običaje naših predaka prezentiralo osam ekipa

S ciljem oživljavanja, očuvanja i prenošenja tradicijskih običaja trnovečkog kraja Kulturno – umjetničko društvo “Mak”, u subotu je u općini Trnovec Bartolovečki po 10. puta organiziralo Žetvene svečanosti.

Jubilarna proslava žetve i običaja započela je okupljanjem sudionika, a kako je istaknula Mirjana Vincek, predsjednica KUD-a “Mak” Trnovec na žetvu se prijavilo osam ekipa.

– Žetvene svečanosti zamišljene su s ciljem da se oživi tradicija odnosno običaji koji su nekada bili vezani uz taj društveno značajan događaj u životu naših predaka. Danas su ovdje s nama ekipe iz Udruge žena Trnovečko srce, Udruge žena Cvijet Šemovec, Udruge žena Jalžabet, tu je i ekipa Sportske udruge Kopakabana, ekipa Mjesnog odbora Trnovec II., Udruga umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, Udruga Hajdina i ekipa iz KUD-a Salinovec. Svaka će udruga prikazati kako je žetva izgledala u kraju iz kojeg oni dolaze – pojasnila je Vincek.

Kako je dodala, negdje se želo sa srpom, negdje s kosom, slagali su se snopovi koji su se zatim vezali sa slamom, a kasnije i sa špagom te su se od toga formirale stavice i onda se ta slama nakon što se posušila stavljala u vršilicu, gdje se zapravo zrno odvajalo od slame. Na taj način dolazilo se do zrna koje je nekada bilo jako cijenjeno jer se od njega dobivalo brašno za kruh i slastice.

Istaknula je kako sve više mladih pokazuje interes za tom tradicijom te su voljni naučiti kako se to nekada radilo.

Općinska načelnica Verica Vitković naglasila je kako ovom manifestacijom njeguju tradiciju njihovih prabaka i pradjedova, koji su im je ostavili u naslijeđe.

– Veseli me što je ovo danas glavni događaj naših žeteoca u općini. Cilj je pokupiti žito, što znači blagostanje i hranu za cijelu godinu. Naši žeteoci će se pomučiti, ali vjerujem da će i ostvariti izvrsne prinose, kako bi mogli kroz cijelu godinu peći kruh i kolače koji se rade od brašna – rekla je načelnica Vitković te dodala kako su to i trenutci u kojima naviru i suze na oči kada se sjetimo kako su se nekad ljudi teško mučili da bi došli do hrane.

– Naši mladi moraju biti svjesni da im je danas sve dostupno, ali isto tako moraju poštivati te stare običaje – kazala je načelnica te najavila još bogatiji program manifestacije za sljedeću godinu istaknuvši kako im je želja prikazati jedan prosječan dan u životu naših starih.

Uz prikaz same žetve, organizatori su se pobrinuli i za bogat popratni sadržaj jer su svi nakon teškog rada zaslužili da se i malo provesele. Svaka od udruga predstavila je jedno svoje jelo, a koje se u njihovom kraju posluživalo prije nego se išlo raditi u polje.

– Predstavili smo prava domaća jela koja su prije nekada jeli težaci koji sudjelovali na žetvenim svečanostima. Donijeli smo tako meso s banice, kobasice, kolače, kukuruzni kruh, domaći miješani kruh, a imamo i našu tradicionalnu, trnovečku prostu makovnjaču. Nekad prije to bi sve domaćice pripremale dan ranije, a onda bi se digle rano ujutro i pripremile sve ono što im treba u polju, hranu, pijaču i alat – objasnila je Marija Višnjić, predsjednica Udruge žena Trnovečko srce.

Žetvenoj svečanosti prisustvovao je i Dragutin Barbir iz Štefanca koji se prisjetio kako je to nekada izgledalo.

– Svi smo išli u polje oko četiri ujutro, kada je žito još bilo vlažno i moglo se vezati pa onda ni zrno nije toliko padalo. Tata i ja bi vezali, mama nabirala i recimo do osam, devet se kosilo i onda se išlo doma na doručak. Ako slučajno još nismo završili s poslom, vratili bi se ponovno u polje, no nisu to bile velike parcele kao danas, nego puno manje. Nakon košnje i vezanja radili smo stavice koje su onda stajale par dana na polju dok se nisu osušile i onda se išlo s kolima, natovarilo ih se te odvezlo do vršilice – ispričao je Barbir dodavši kako je najteže od svega bilo kositi pa su to onda radili oni jači i mlađi.

Podršku ovoj tradicionalnoj manifestaciji pruža i Varaždinska županija, a izaslanik varaždinskog župana i županijski vijećnik Tin Jurak poručio je kako i u budućnosti, kroz ovakve i slične manifestacije treba njegovati tradiciju.

– Varaždinska županija uvijek je podržavala i uvijek će podržavati ovakve i slične manifestacije. Drago mi je da po deseti put imamo priliku vidjeti prikaz kulture, baštine i tradicije Općine Trnovec Bartolovečki i samog mjesta Trnovec – rekao je Jurak.

www.sjever.hr
17.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.