Now Reading:
Zvuci polke i valcera u Loboru – 12. Loborfest donosi nastupe čak 13 glazbenih sastava iz Hrvatske i Slovenije
Full Article 2 minutes read

Zvuci polke i valcera u Loboru – 12. Loborfest donosi nastupe čak 13 glazbenih sastava iz Hrvatske i Slovenije

Zahvaljujući 12. izdanju Međunarodnog festivala tradicijske glazbe podalpskog podneblja – Loborfest 2022., u nedjelju 24. srpnja od 17 sati u Loboru će opet odzvanjati zvuci polke i valcera.

Ove će godine u natjecateljskom dijelu festivala nastupiti deset glazbenih sastava, sedam iz Hrvatske i tri iz susjedne Slovenije. Riječ je o sljedećim sastavima: Grupa Štimung, Fiškali, Ansambl Zagorje, Zvuci Zagorja, Veseli bećari, Božek Meštrović i Slatka tajna, Primorski kvintet, Savinjski kvintet, Sladki greh i Skupina Džuboks. U revijalnom će dijelu festivala posjetitelje svojim nastupom počastiti legendarni ansambli koji su ostavili dubok trag u povijesti zagorske glazbe: Sinovi Zagorja i Dečki z bregov. Posjetitelje će svojim nastupom također zabaviti i dečki iz Grupe Štimung.

Međunarodni festival Loborfest pokrenut je s ciljem očuvanja izvorne zagorske glazbe, glazbe alpskog zemljopisnog podrijetla, glazbe polki i valcera kao dijela zagorske, a samim time hrvatske i europske kulturne baštine.

Kulturno-turističko društvo Loborfest organizira jedini festival ovakvog tipa u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i šire. Svojim radom čuva tradiciju i kulturu loborskog i zagorskog kraja te istu promovira u Hrvatskoj i inozemstvu.

Cilj je festivala upoznavanje građana s ovom vrstom glazbe, omogućavanje predstavljanja domaćim sastavima, razvoj međunarodnih prijateljstava te jačanje međunarodne suradnje. Krajnji je cilj zaštita i očuvanje ove vrste glazbe kao vrijednog kulturnog dobra.

– Pozivamo sve prijatelje i prijateljice zagorske glazbe i glazbe podalpskog podneblja da nam se pridruže u Loboru, da si zatancaju, zapopevaju i pruže podršku natjecateljima jer će, između ostalog, i publika odabrati svog pobjednika. Samo živo i uživo! – poručili su organizatori.

Festival će se održati pod šatorom na školskom igralištu u centru Lobora, a ulaz će biti besplatan.

www.sjever.hr
16.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.