Now Reading:
UVOĐENJE EURA Radnici će morati raditi u tri smjene
Full Article 2 minutes read

UVOĐENJE EURA Radnici će morati raditi u tri smjene

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je da trenutna kriza u kojoj smo zbog rasta inflacije i rata u Ukrajini, najbolje ilustrira koja je prednost što Hrvatska ulazi u eurozonu, piše Poslovni.hr.

– Tržišta to već znaju, znaju točno tečaj koji će biti u Hrvatskoj i zbog toga nismo ni vidjeli pritisak na slabljenje kune, niti smo morali intervenirati niti dizati kamatne stope. Druge zemlje članice koje nisu u eurozoni poput Mađarske, Poljske, Češke i drugih već su proživjele pritisak na vlastite valute i kamatne stope, koje dižu vrlo snažno, što se prelijeva na tržište stambenih kredita i kredita poduzećima, dok su Hrvatskoj i dalje na povijesnom minimumu – pojasnio je Vujčić.

Da ne ulazimo u eurozonu, situacija bi bila drugačija i kod nas, napomenuo je.

Guverner je najavio da u ponedjeljak kreće kovanje eurokovanica. Proces je, kako je kazao, zahtjevan logistički, jer do kraja godine treba iskovati hrvatske eure i morat će se raditi u tri smjene.

Na knap smo da uspijemo iskovati sve te kovanice – rekao je te dodao kako će drugi veliki zahtjev biti povlačenje sadašnjih novčanica.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / poslovni.hr
15.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.