Now Reading:
U Energetskom centru Bračak kreće program akceleracije na temu mobilnosti KZŽ – Kolar: Mladi kreativci dobit će prostor, mentorstvo i novčane nagrade za nove proizvode zelene energije
Full Article 3 minutes read

U Energetskom centru Bračak kreće program akceleracije na temu mobilnosti KZŽ – Kolar: Mladi kreativci dobit će prostor, mentorstvo i novčane nagrade za nove proizvode zelene energije

Povodom pokretanja Akceleracijskog centra Bračak, u sklopu kojeg će se jednom godišnje odvijati hackathoni, održana je u četvrtak u prostorima Energetskog centra Bračak konferencija za medije.

Riječ je o 48-satnom događaju natjecateljskog karaktera, kojemu je cilj identificirati ideje koje se najbolje nose s izazovima mobilnosti u Krapinsko – zagorskoj županiji. Prvi takav hackathon je na rasporedu u listopadu ove godine pod nazivom NEB4INNOVATION. Dva pobjednička tima ući će u inkubacijski ciklus u trajanju od tri mjeseca, tijekom kojih će, uz financijsku i mentorsku pomoć te ideje dovesti na višu razinu zrelosti.

Julije Domac, ravnatelj REGEA-e kazao je kako je ovo sjajan događaj, a radi se o tome da će se inovativna zajednica staviti u funkciju rješavanja problema i izazova s kojima se susrećemo.

– Prve dvije teme koje ćemo ponuditi inovativnoj zajednici, start-upovima inovatorima i svom kreativnom potencijalu mladih ljudi koje imamo u Krapinsko-zagorskoj županiji biti će mobilnost i klimatske promjene – rekao je Domac.

Na taj način se planiraju iskoristiti EU sredstva i sredstva KZŽ kako bi se dobila dobra rješenja koja će ući u inkubacijski postupak i kako će se ta rješenja primijeniti.

Helena Matuša istaknula je kako je sam program akceleracije u Energetskom centru Bračak dio šire priče nazvan “Zagorje green”.

– Prvo krećemo s novim modelom i organiziramo hackathon odnosno natjecanje za razvojne timove da riješe probleme u dijelu mobilnosti – kazala je Matuša i dodala kako će se vidjeti koji se sve oblici mobilnosti mogu ponuditi javnom i privatnom sektoru, a da se oni baziraju na principima zaštite okoliša.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar naglasio je kako se novi izazovi svakodnevno otvaraju i da su REGEA i Poduzetnički inkubator uvijek spremni na sve te izazove reagirati.

– Svi projekti zelene energije– solarnih elektrana, toplinskih pumpi, postali su traženi – dodao je župan.

– U budućnosti za svaku državu biti će ključne tri stvari: dovoljno vode, energetska neovisnost i prehrambena dostupnost – nabrojao je župan i rekao kako KZŽ ima najjaču energetsku razvoju agenciju u Republici Hrvatskoj i svim mladim kreativnim ljudima nudi mogućnost da kroz akcelerator izraze sami sebe.

– Svi zainteresirani dobiti će prostor, dobiti će mentorstvo, ali i novčane nagrade, a sve u cilju da zajedno ponudimo rješenja za neke nove proizvode zelene energije – izjavio je župan Kolar.

www.sjever.hr
14.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.