Now Reading:
Kreće rekonstrukcija Odjela pedijatrije ŽB Čakovec – župan Posavec: Mladi pacijenti i njihovi roditelji dobit će novu, bolju i kvalitetniju skrb
Full Article 5 minutes read

Kreće rekonstrukcija Odjela pedijatrije ŽB Čakovec – župan Posavec: Mladi pacijenti i njihovi roditelji dobit će novu, bolju i kvalitetniju skrb

U biblioteci Županijske bolnice Čakovec održana je konferencija za medije povodom potpisivanja ugovora o rekonstrukciji Odjela pedijatrije Županijske bolnice.

Kako je istaknuo ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, Igor Šegović, riječ je o prvoj fazi rekonstrukcije, a konkretno radi se o rekonstrukciji odsjeka za manju djecu do 18 mjeseci, potom o rekonstrukciji hitne pedijatrijske ambulante, rekonstrukciji dnevne bolnice koja će biti potpuno nova, lijepa i moderna te sigurna i kvalitetna te obnovi čekaonice za pacijente.

– U drugoj fazi će se izvršiti obnova odsjeka za veću djecu do 18 godina, ali roditelji i svi djelatnici koji već borave ili dolaze na odjel pedijatrije mogu vidjeti da su i na tom odsjeku radovi u punom jeku. Riječ je o radovima u sklopu energetske obnove gdje se spuštaju stropovi, stavlja se LED rasvjeta, ventilokonvektori, mijenja se stolarija, a sve s ciljem što bolje energetske učinkovitosti naše bolnice i svih odjela – rekao je ravnatelj Šegović dodavši kako je Županijska bolnica Čakovec cijelo vrijeme jedno veliko gradilište, sve se obnavlja, zanavlja te rekonstruira.

Dodao je isto tako da se tijekom proteklih godina i desetljeća zbrinjavanje na odjelu pedijatrije jako promijenilo. Kako je pojasnio, prije su djeca bila zbrinjavana tijekom više tjedana i mjeseci, a roditelji su ih mogli vidjeti vidjeti samo kroz prozor na terasama te nisu mogli boraviti s djecom 24 sata.

– Zahvaljujući velikoj senzibiliziranosti i empatiji svih djelatnika Odjela pedijatrije kao i Međimurske županije, sada roditelji mogu boraviti uz djecu 24 sata potpuno besplatno i svaka soba se može pretvoriti u takozvani apartman. Obnova odnosno rekonstrukcija omogućit će da roditelji i djeca imaju bolju kvalitetu skrbi i zbrinjavanja te će se u svakoj sobi moći osjećati kao da su kod kuće, a najmlađi to zaslužuju – rekao je ravnatelj čakovečke bolnice navodeći kako je glavni razlog rekonstrukcije dnevne bolnice taj da djeca što manje i što kraće borave u bolnici, a da se terapija daje kroz dnevnu bolnicu.

Sonja Tošić Grlač, predsjednica Upravnog vijeća ŽB Čakovec naglasila je kako bolnica nosi titulu Bolnica – prijatelj djece te kako to nije samo deklarativno nego adaptacijom i rekonstrukcijom pedijatrijskog odjela, razvijanjem novih postupaka, zapošljavanjem, boravkom roditelja u bolnici, dokazuju da je uistinu čakovečka bolnica prijatelj djece.

– Svi se zajedno trudimo da najmlađima boravak u bolnici bude što ugodniji. Zadovoljni smo što ide i energetska obnova bolnice pa se ti radovi nadopunjuju – rekla je Tošić Grlač.

Odjel pedijatrije koji ide u svoju prvu fazu rekonstrukcije vrijedan je 4, 36 milijuna kuna, a potvrdio je to međimurski župan Matija Posavec naglasivši kako mu je uvijek drago kad se završava ili započine novi projekt, posebice kad se to dešava u sustavu koji osigurava bolju i kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

– Mladi pacijenti i njihovi roditelji dobit će jednu novu, bolju i kvalitetniju skrb. Iako je ta kvaliteta skrbi zahvaljujući dobrom radu kompletnog odjela, liječnika i sestara te tehničara na zavidnoj razini, što se tiče ne samo pedijatrije nego cijele naše bolnice. Nedavno smo bili ovdje na otvorenju rekonstruiranog odjela abdominalne kirurgije pa na rekonstrukciji prilaznog puta, pa na rekonstrukciji Zavoda za hitnu medicinu, a uskoro ćemo završiti veliki projekt energetske obnove četiri zgrade unutar bolnice i vjerujem, paralelno s tim i dovršetak odjela pedijatrije – kazao je župan Posavec.

Napomenuo je kako bi se moglo dogoditi da paralelno s odjelom pedijatrije završi i rekonstrukcija odjela Zavoda za javno zdravstvo, nakon čega će krenuti s novim projektima prema planu razvoja, viziji i željama, a koji predviđaju velika ulaganja u zdravstveni sustav.

– Prije sto godina je bolnica počela raditi, a stoljeće je obično završetak jednog dijela jedne epohe i početak neke druge tako da i mi želimo ovo razdoblje obilježiti da doista budućim generacijama ostavimo jedan vrhunski, organizirani, moderni, kvalitetni zdravstveni sustav – poručio je župan Posavec.

Na odjelu pedijatrije prošle je godine bilo hospitalizirano više od 1100 djece, a samo u prvih šest mjeseci ove godine njih 515. Velika većina njih ide u pratnji svojih roditelja i taj trošak im sufinancira i bolnica i Međimurska županija iz svog proračuna.

Voditelj Odjela pedijatrije, Dejan Balažin objasnio je kako odjel raspolaže s 24 kreveta, dok dnevna bolnica ima šest kreveta, a u sklopu odjela je hitna služba u kojoj se djeca pregledavaju i odlučuje se da li će se primiti u bolnicu ili će ih se liječiti kod kuće.

– U sklopu pedijatrije nalazi se i poliklinika sa subspecijalističkim ambulantama i općom pedijatrijskom ambulantom. Nastojimo djecu maksimalno „nehospitalizirati“, zbog većeg komfora, a liječimo ih preko dnevne bolnice – pojasnio je Balažin.

Ugovor o izvođenju radova potpisao je ravnatelj bolnice s predstavnicom izvođača radova Majom Đurkin Međimurec koja je tom prilikom objasnila kako nakon potpisivanja ugovora kreću radovi na rekonstrukciji, a prema ugovoru rok izvođenja ovih radova je 100 dana.

jmiklauzic/www.sjever.hr
14.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.