Now Reading:
Klub HDZ-a Općinskog vijeća Jalžabet: U prvoj godini mandata načelnik Solar povećao cijenu vrtića, 100% povećao naknadu za odvoz smeća, a sebi kupio novi službeni automobil
Full Article 3 minutes read

Klub HDZ-a Općinskog vijeća Jalžabet: U prvoj godini mandata načelnik Solar povećao cijenu vrtića, 100% povećao naknadu za odvoz smeća, a sebi kupio novi službeni automobil

Situacija u Općini Jalžabet slikovito bi se mogla opisati kao konfuzna i to već nakon prvog polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna načelnika Rajka Solara kojeg nisu podržali ni HDZ, ni SDP, pa čak ni njegovi stranački kolege, vijećnici iz redova Reformista.

Da u Općini nakon dolaska novog načelnika doista vlada nered, ali i nerad naglašava Klub vijećnika HDZ-a Općinskog vijeća ističući kako je prva stvar koju je novi čelni čovjek nakon preuzimanja vlasti napravio kupnja automobila nauštrb vrtićke djece.

– U prvoj godini mandata načelnik je potrošio 4,3 milijuna kuna koje mu je prethodna, HDZ-ova vlast ostavila na računu. Razročio je dodatnih 3 milijuna kuna, a jedni od njegovih prvih poteza, uz kupnju automobila, bili su i povećanje cijene vrtića te 100 postotno povećanje naknade za odvoz smeća. Je li to rad „za dobrobit” svih mještana, posebno najmlađih? – naglašavaju u Klubu.

I dok izvršna vlast kupuje automobil i troši novac poreznih obveznika, nezadovoljstvo općinskih vijećnika i mještana raste jer načelnik najavljuje daljnje povećanje cijena vrtića. Tu je i loše planiranja proračuna jer je u pola godine ostvario tek 30 posto prihoda, dok je na primjer Varaždinska županija ostvarila višak planiranih prihoda.

-Ali su zato rashodi za plaće i naknade za prijevoz porasle na 60 posto – ističu u Klubu.

Istovremeno u ovogodišnjem proračunu ne postoji nijedan veliki projekt. Ne postoji nikakva izdana niti planirana građevinska dozvola što potvrđuje da projekata nema.

O neradu najbolje govori i podatak da je, iako je već pola godine iza nas, za realizaciju komunalnih djelatnosti utrošeno tek minimalnih 16 posto planiranih sredstava, za daljnju izgradnju cesta tek 5 posto planiranog proračuna, za investicijsko održavanje 6, a za održavanje groblja samo 7 posto. Sve to ukazuje da se ove godine u Općini Jalžabet nije radilo gotovo ništa.

-Možeš imati financijska sredstva no, ako nemaš ideju odnosno sposobnost da osmisliš i realiziraš projekt onda je rezultat ovo što trenutno imamo u Općini. S druge strane za stvari koje ljudima trebaju nema se novaca, ali se ima za rekonstrukciju već postojećih teniskih terena. U ovoj krizi to će koštati 800.000 kuna od čega je 500.000 kuna iz općinskog proračuna. Je li to u ovom trenutku najbitnija investicija koju treba provoditi? – pitaju se u Klubu HDZ-a.

Foto: arhiva
www.sjever.hr
14.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.