Now Reading:
Gdje bi u Hrvatskoj tijekom ljeta moglo doći do redukcije vode?
Full Article 2 minutes read

Gdje bi u Hrvatskoj tijekom ljeta moglo doći do redukcije vode?

Toplinski valovi obilježit će ovo ljeto, još jedan je pred nama, a od prošloga se još zbrajaju štete. Prijeti li nam nestašica vode poput, primjerice Italiji gdje je gotovo presušila rijeka Po? Gost Dnevnika N1 bio je Đino Zmijarević, voditelj Sektora korištenja voda u Hrvatskim vodama.

– Dobra vijest je da ne prijeti situacija kakva je u Italiji, ali da je stanje ozbiljno na području Istre, jest. Hidrološki je bila izuzetno nepovoljna godina po pitanju punjenja izvora pitkom vodom. Stanje zaliha je nešto lošije nego uobičajeno. I u ovom trenutku imamo situaciju da smo na pragu, kao što je i istarski župan rekao, da se možda i objave redukcije na dijelovima poluotoka – rekao je Zmijarević.

Objasnio je koja su još područja osim Istre rizična.

– U ovom trenutku jer smo imali izuzetno nepovoljnu hidrološku godinu, u nekim gorskim predjelima gdje nisu pale količine snijega koje inače padnu zimi, postoji mogućnost da također da dođe tijekom ljeta do redukcije vode. Prvenstveno mislim na općine Plitvička jezerva, Rakovica, Dvor, Brinje, Klinča Sela u ovom trenutku. To su podaci kojima raspolažemo. Nadamo se da će ostati samo na tom dijelu – kazao je Zmijarević.

Poziva sve potrošače na racionalno i odgovorno ponašanje, da koriste samo vodu koja je zaista nužna.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / hr.n1info.com
14.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.