Now Reading:
NASTAVAK ODLIČNE SURADNJE Župan Posavec s lovcima potpisao ugovore o sufinanciranju, osigurano 300 tisuća kuna
Full Article 3 minutes read

NASTAVAK ODLIČNE SURADNJE Župan Posavec s lovcima potpisao ugovore o sufinanciranju, osigurano 300 tisuća kuna

Međimurska županija i ove je godine dokazala svoju brigu za svoje lovce i lovkinje kojih na području županije ima preko tisuću. Tradicija je nastavljena u u srijedu potpisivanjem ugovora o sufinanciranju razvoja lovstva vrijednih 300 000 kuna.

Spomenuta sredstva Lovački savez Međimurske županije rasporedit će prema lovačkim društvima u skladu s potrebama, a da je lovstvo važna grana u Međimurju potvrdio je prilikom potpisivanja ugovora i međimurski župan Matija Posavec.

-Imamo dobru suradnju s Lovačkim savezom Međimurske županije koji već dugi niz godina ima jednu tradiciju zaštite prirode, tradiciju očuvanja i bioraznolikosti i brizi prema okolišu u našem zavičaju. Ove godine nastavljamo našu suradnju kroz potporu njihovim aktivnostima prije svega u razvoju gospodarenja lovištem, razvoju lovnog turizma, obnovi i osvježenju matičnih fondova pojedinih vrsta divljači, prehrani divljači, odstrelu prekobrojnog broja jedinki lisica, čagljeva, kuna i drugih predatora da mogu si organizirati lovočuvačke službe i urediti si svoja lovišta u smislu čišćenja, sadnje i održavanja hranilišta i da se mogu educirati te i dalje ostvarivati vrhunske rezultate obzirom da imamo lovce strijelce koji su prvaci na prvenstvima hrvatskog lovačkog saveza – objasnio je Posavec.

Predsjednik Lovačkog saveza Međimurske županije Ljubomir Grgec nadovezao se na župana rekavši kako su specifični u Hrvatskoj – imaju svoju ligu koju nema niti jedan lovačkih savez koja već godinama funkcionira bez ikakvih problema.

-U 21 godinu kako se održavaju državna prvenstva u streljaštva naš savez je 11 puta bio na tronu i od toga 5 puta prvaci Hrvatske. To se dogodilo i prošle godine. Imali smo prvake i viceprvake Hrvatske – istaknuo je Grgec uz zahvalu Županiji što uvijek ima sluha za lovstvo u Međimurju.

Osvrnuo se na problem žičanih ograda zbog kojih strada divljač.

-Kod Goričana je stradalo desetak krupne divljači i ja se sada toplo radujem, prvo kao zaštitnik prirode i okoliša što će te žičane ograde, kada uđemo u Schengen biti skinute. Dolazi i do poremećaja u migraciji divljači koja ne poznaje granice, a takve žičane barijere stvaraju prije svega problem divljači, a tek onda lovcima. No, dobrim gospodarenjem ipak uspijevamo to nekako izbalansirati – komentirao je Grgec dodajući kako je lovni turizam na sitnu divljač nekad bio u puno boljem stanju što objašnjava većom gustoćom naseljenosti i industrijskim zonama.

-U povećanju nam je jelen obični, divlja svinja, srneća divljač, zečevi, a ono što nam je najbolnije je što je autohtona divljač trčka u padu. Upravo financijskim sredstvima koje dobivamo od Županije pokušat ćemo povećati broj te divljači iznad biološkog minimuma. Krupna divljač nam je u povećanju i na Županiju i Ministarstvo dolaze pritužbe od poljoprivrednika te smo primorani ishoditi rješenja za redukscijski odstrel, pogotovo jelenske divljači jer su štete na poljoprivredi prilično velik – zaključio je Grgec ističući kako mogu biti zadovoljni s ostvarenim financijskim rezultatima što se tiče lovnog turizma.

abrkic/sjever.hr
13.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.