Now Reading:
Iz Preloga na studijsko putovanje u Austriju u sklopu projekta Aqua Adventures
Full Article 2 minutes read

Iz Preloga na studijsko putovanje u Austriju u sklopu projekta Aqua Adventures

Grad Prelog u suradnji s mađarskom općinom Kistolmács od 1. studenog 2020. godine provodi projekt akronima AQUA ADVENTURES koji sufinancira Europska unija u sklopu programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020. Glavni cilj projekta je unapređenje turističke ponude na jezerima koja se nalaze uz Prelog i Kistolmács. Na tragu toga, Grad Prelog je u suradnji s Turističkom agencijom Insula iz Preloga organizirao dvodnevno studijsko putovanje u Austriju, odnosno na Nežidersko jezero u Gradišću.

Grupa od 25 putnika iz Hrvatske i Mađarske upoznala se s dobrim praksama kontinentalnog i jezerskog turizma, odnosno brodom je istražila Nežidersko jezero, razgledala pitoreskni gradić Rust poznat po rodama i jedinoj vinskoj akademiji na svijetu, posjetila srednjovjekovnu utvrdu koja nadgleda jezero te plaže u mjestima Neusiedl am See i Podersdorf am See. Upoznala se i s bogatom lokalnom gastronomskom ponudom, a na povratku kući posjetila je palaču obitelji Esterházy u mjestu Fertőd u Mađarskoj.

Zanimljivo je da je prosječna dubina Nežiderskog jezera samo 1 metar, a najveća 1,8 metara. Iako je desetak puta veće od Dubravskog jezera, gotovo je presušilo između 1867. i 1871. godine. Zbog isparavanja ima povećanu slanost, a dio jezera obuhvaćen je nacionalnim parkom koji se od 2001. godine nalazi na UNESCO-ovu popisu svjetske kulturne baštine. Jezero znatno utječe na klimu okolnog područja koja je pogodna za uzgoj vinove loze i voćarstvo. Turizam je vrlo razvijen.

Na kraju, grupa nije krila zadovoljstvo ovim studijskim putovanjem, odlučna da dobre prakse kojima je svjedočila što prije prenese i u svoje lokalne zajednice. Najesen je u sklopu projekta akronima AQUA ADVENTURES planirano još jedno studijsko putovanje u Austriju koje će organizirati općina Kistolmács.

www.sjever.hr / prelog.hr
13.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.