Now Reading:
Gradsko vijeće Grada Čakovca odabralo novog predsjednika
Full Article 4 minutes read

Gradsko vijeće Grada Čakovca odabralo novog predsjednika

U tijeku je sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca na kojoj je zasigurno najinteresantnija točka dnevnog reda ona o odabiru novog predsjednika Gradskog vijeća. Za tu je funkciju većinom glasova izabran Josip Varga iz redova HNS-a.

Novi predsjednik birao se nakon što je većinom glasova vijećnika s te dužnosti razriješen Fokusov Darko Zver. Valja napomenuti da se na ovoj sjednici nije pojavio bivši predsjednik vijeća kao ni ostali vijećnici iz stranke Fokus.

Gradonačelnica Ljerka Cividini komentirala je kako bi svi vijećnici trebali biti konstruktivni i predlagati ideje koje su provedive bez obzira na različita mišljenja. Osvrćući se na nesporazume i neslaganja proteklih mjeseci naglasila je kako je potrebno stvari posložiti u cilju razvoja Grada Čakovca na zadovoljstvo svih građana, ali i da pritom treba biti svjestan da se stvari ne mijenjaju preko noći.

-Moramo sjesti i razmotriti sve mogućnosti koje su nam na raspolaganju. Smatram da je Čakovec stao na koliko-toliko zdrave noge s obzirom na ono što nas je dočekalo prije godinu dana, da više nije upitna likvidnost grada i da smo uglavnom zatvorili sve obveze prema dobavljačima, udrugama, vratili kratkoročni kredit – osvrnula se gradonačelnica.

Kao vrlo bitnu investiciju i dugoročno zaduženje navela je Gradske bazene koji rade punom parom na zadovoljstvo svih.

Bitna točka dnevnog reda na ovoj sjednici bila je Centar za odgoj i obrazovanje o kojem se u Međimurju priča već 15 godina, a trebao bi se financirati sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurske županije i Grada Čakovca nakon što se potpiše sporazum nakon kojeg bi krenulo provedba javnog postupka te sama izgradnja.

-To je škola koja definitivno zahtjeva nove prostore tako da smo napokon opet pomaknuli kotač prema naprijed i pred samim potpisivanjem sporazuma smo o sufinanciranju same izgradnje – rekla je gradonačelnica.

Grad Čakovec je osnivač Centra u kojem je smješteno 200-tinjak djece od kojih je 27 s područja grada te je očekivani stav Međimurske županije da daje podršku za izgradnju takvog centra, a vjerujem da će se i ostale općine i gradovi s područja županije uključiti u sufinanciranje i konačnu izgradnju samog centra – istaknula je Cividini.

Ukoliko se donese odluka o pristanku na potpisivanje sporazuma Grada s Ministarstvo obrazovanja i socijale i Međimurskom županijom krenulo bi se u provedbu javnog natječaja koji je predviđen za ljeto i tako bi radovi mogli započeti na jesen te bi se kroz 3 godine napokon mogla otvoriti dugoočekivana vrata novog Centra za odgoj i obrazovanje.

Grad Čakovec sufinancirat će užinu svojim osnovnoškolcima za koje su jelovnike pripremili nutricionisti ŽB Čakovec, a za taj pilot projekt sredstva su osigurana u proračunu te bi on trebao krenuti s novom školskom godinom.

-Vjerujemo i nadamo se da će se na natječaj javljati naši OPG-ovci i da ćemo na našim školskim užinama imati proizvode s poljoprivrednih gospodarstava čitavog Međimurja i da će naši klinci napokon jesti zdravo i sezonski s međimurskih polja – rekla je Cividini.

Na aktualnom satu gradonačelnica je na pitanje u APN-u odgovorila kako će se provesti javni natječaj za POS stanove, ali kako Grad mora dogovoriti po kojim kriterijima će biti omogućena kupnja, 98 posto ispitanika bilo je za, interes je bio velik.

Poteglo se i pitanje problematike državne ceste D3 Čakovec – Štefanec gdje je u proteklih mjesec poginulo troje ljudi na što je Cividini odgovorila da je nužno razgovarati o prometnoj kulturi jer su uzroci takvim nesrećama alkohol i brzina.

-Ima stvari koje još treba popraviti, ali trudimo se iz dana u dan i vjerujem da ćemo u nekakvom dobrom okruženju sa dobrim timom uspjeti zacrtati sve ono što smo zacrtali – zaključila je Cividini.

abrkic/sjever.hr
13.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.