Now Reading:
Uređeno južno i istočno pročelje stare zgrade Prve gimnazije Varaždin – Stričak: Do kraja iduće godine ova će zgrada biti prava varaždinska ljepotica
Full Article 3 minutes read

Uređeno južno i istočno pročelje stare zgrade Prve gimnazije Varaždin – Stričak: Do kraja iduće godine ova će zgrada biti prava varaždinska ljepotica

U sklopu konferencije za medije koja je održana u utorak ispred Prve gimnazije Varaždin varaždinski župan Anđelko Stričak sa suradnicima te ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić, obišli su radove koji se odvijaju na staroj zgradi škole.

Kako je objasnila ravnateljica u tijeku je prva faza radova na fasadi jedne od zgrada u kojoj Gimnazija djeluje, a koja je izgrađena 1876. godine.

– Ova je naša zgrada dio zaštićene jezgre grada Varaždina te sukladno tome, na njoj su mogli biti izvođeni radovi samo pod strogim uputama Konzervatorskog odjela u Varaždinu. Prošle godine smo potporom Varaždinske županije, župana i pročelnika, dobili mogućnost da prijavimo uređenje fasade starog dijela škole na natječaj Ministarstva kulture za nepokretna kulturna dobra, a odobreno nam je ukupno 100 tisuća kuna sredstava. Ostatak sredstava do 576 tisuća kuna ipak je osigurao osnivač i zahvaljujem se na tome – pojasnila je ravnateljica Banić dodavši kako je uređeno južno i istočno pročelje sa zabatnim zidovima.

– Ono što je sada na redu, je sjeverno i zapadno pročelje, dakle dvorišni dio starog dijela zgrade gdje predviđeni radovi iznose 528 tisuća kuna. Zahvaljujem Ministarstvu kulture koje nam je odobrilo 100 tisuća kuna po novom natječaju te osnivaču koji je iskazao interes da nam u svemu tome pomogne. To za nas znači jako puno, pogotovo za one od nas koji smo polazili ovu školu i koji smo emotivno vezani za taj dio zgrade – rekla je Banić naglasivši kako je realizacija ovog projekta posebno veseli i zbog toga što je dio fasade, zbog otpadanja već bio opasan za građane.

Varaždinski župan Anđelko Stričak svim zaposlenicima Prve gimnazije Varaždin čestitao je na svim postignućima.

-Naime, gdje god se pojave učenici ili učenice Prve gimnazije Varaždin osvajaju medalje i to je najveća vrijednost ove ustanove. Varaždinska županija, a i sve naše ustanove kontinuirano vode brigu o svim objektima pa tako i o ovom. Da je moguće sve riješiti unutar godinu dana vjerujem da je svima jasno da nije, ali po fazama ćemo mi to sigurno urediti i privesti kraju. Danas smo obišli prvi dio koji je zaista impresivan. Nakon toga slijedi drugi dio i ja sam siguran da će, ako ne do kraja godine onda do kraja iduće ova zgrada biti prava varaždinska ljepotica – rekao je Stričak koji je tom prilikom ravnateljici uručio zaključak o drugoj fazi radova.

www.sjever.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.