Now Reading:
U Europi je krenuo novi toplinski val, sutra stiže u Hrvatsku! Meteorolozi: Potpuno je neuobičajen
Full Article 3 minutes read

U Europi je krenuo novi toplinski val, sutra stiže u Hrvatsku! Meteorolozi: Potpuno je neuobičajen

Manje od mjesec dana nakon prošlog toplinskog vala živa u termometru danas se opet popela na neuobičajeno visoku razinu na Pirenejskom poluotoku, gdje su izmjerena 42 Celzijeva stupnja, i na jugu Francuske. Sve češća pojava toplinskih valova izravna je posljedica klimatskih promjena, kažu znanstvenici, jer se povećavaju jačina, trajanje i učestalost ispuštanja stakleničkih plinova, donosi index.hr

Ovaj novi toplinski val, drugi u mjesec dana nakon onoga sredinom lipnja, “sasvim je neuobičajen” u zemlji gdje visoke temperature ljeti nisu rijetkost, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik španjolske meteorološke službe Aemet. Toplinski val je počeo u nedjelju i mogao bi “potrajati devet do deset dana, pa bi tako mogao biti treći najdulji toplinski val u Španjolskoj od 1975.”, rekao je za France Presse.

-Klimatske promjene su uzrok češćih i jačih toplinskih valova – dodao je Del Campo, podsjetivši da se njihov broj udvostručio u zemlji u zadnjih dvanaest godina.

Najteže će biti između utorka i četvrtka, upozorava Aemet koji ipak nije mogao reći hoće li biti potučen apsolutni temperaturni rekord zabilježen u Španjolskoj (47.4 stupnja izmjerena u Montoru, blizu Cordobe, u kolovozu 2021.).

Kako će se niski tlak razvijati prema zapadu Europe, ova će se intenzivna vrućina proširiti prema sjeveru kroz Francusku, potencijalno dopirući do Ujedinjenog Kraljevstva do vikenda, kao i prema istoku u veći dio središnje Europe. Najviše temperature vjerojatno će premašiti 40 Celzijevih stupnjeva i u dijelovima Njemačke.

Temperature u dijelovima središnjeg i istočnog Mediterana također će porasti za oko 10 stupnjeva iznad normale, premašivši granicu od 40 stupnjeva u Italiji i na Balkanu, piše Guardian. 

I u Hrvatskoj se od srijede očekuje sunčanije i osjetno toplije vrijeme. Do kraja radnog tjedna, na Jadranu i dulje, ponovno će dominirati vrućina pa raste vjerojatnost pojave novog toplinskog vala, osobito za vikend na Jadranu, gdje će noću i ujutro puhati slaba do umjerena bura, danju pak sjeverozapadni vjetar, uz obalu zapadni i jugozapadni, prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc.

U srijedu i četvrtak u unutrašnjosti će prevladavati sunčano vrijeme i temperatura zraka bit će u osjetnom porastu. Zatim u petak sparina i porast naoblake. Ponegdje će pasti i malo kiše, najprije u gorskim i središnjim predjelima, a navečer u Slavoniji i Baranji. Na Jadranu će dominirati sunčano i vruće. Noću će uz obalu popuhivati do umjeren burin, a danju sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Temperatura zraka u porastu.

sjever.hr/index.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.