Now Reading:
STUPIO NA SNAGU Hoće li novi Pravilnik o uzgoju ljubimaca stati na kraj švercerima pasa?
Full Article 3 minutes read

STUPIO NA SNAGU Hoće li novi Pravilnik o uzgoju ljubimaca stati na kraj švercerima pasa?

Udruga Prijatelji životinja objavila je da je danas stupio na snagu novi Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati uzgoji kućnih ljubimaca namijenjenih prodaji. Važna pozitivna novost u njemu je da se prodajom smatra ne samo komercijalna prodaja nego i bilo koji drugi oblik prijenosa vlasništva kućnog ljubimca uključujući poklanjanje bez komercijalnog učinka.

-Time će se doskočiti uzgajivačima koji tobože uzgajaju životinje samo radi poklanjanja. Imamo slučajeve da npr. uzgajivač ima nekoliko ženki koje neprestano imaju mlade i u Upisniku kućnih ljubimaca na sebe je prijavio 400 pasa, no tvrdi da nije uzgajivač, a šverca pse i prodaje ih bez ikakvih cijepljenja ili mikročipiranja – pojašnjavaju Prijatelji životinja.

Sada će se to moći i dokazati veterinarskoj inspekciji i u sudskim postupcima jer svi uzgajivači, neovisno o tome prodaju li ili „daruju” životinje, moraju raditi sukladno odredbama Pravilnika. Zakon o zaštiti životinja još je 2017. godine propisao da svi uzgajivači, bez obzira na broj ženki, moraju registrirati uzgoj kućnih ljubimaca pri Ministarstvu poljoprivrede, a ne samo uzgajivači s tri ili više rasplodnih ženki, kao što je bilo ranije. No čekalo se pet godina na novi Pravilnik, koji bi bio usklađen sa Zakonom i regulirao uzgoj i prodaju životinja.

Neregistrirani uzgoji izvor su prodaje tzv. čistokrvnih pasa bez papira i uzročnici velike patnje životinja jer izravno pridonose povećanju problema neželjenih životinja i težem zbrinjavanju napuštenih. S obzirom na to da nisu nigdje registrirani, nitko ne kontrolira uvjete u kojima drže ženke za rasplod ni koliko ih puta godišnje pare, kao ni zdravlje štenaca koje prodaju preko oglasnika. Jedno istraživanje koje su proveli autori bloga ‘Psi laju, a karavane prolaze’ pokazalo je, promatrajući promet samo u jednom oglasniku, da se na prodaji pasa u Hrvatskoj u samo deset dana okrene novac od nevjerojatnih sedam milijuna kuna, i to bez ikakve kontrole i bez plaćanja poreza. Taj iznos, koji uzgajivači pasa mogu uprihoditi za deset dana, omogućio bi godišnje funkcioniranje nekoliko skloništa za napuštene životinje! – ističu Prijatelji životinja.

Iz Udruge pozdravljaju izlazak Pravilnika, koji propisuje barem minimum uvjeta i na kojega se čekalo čak pet godina. Tijekom rada na Pravilniku i na javnoj raspravi dali su komentare i prijedloge kako bi pokušali utjecati na smanjenje okrutnih praksi i povećati mogućnost zaštite dobrobiti životinja koje se iskorištavaju. Naglasili su i da se protive uzgoju pasa, mačaka i drugih vrsta kućnih ljubimaca!

-Psi i ostale životinje koje se iskorištavaju za uzgoj ne postoje kako bi ispunjavali naše želje i prohtjeve niti od njih smijemo stvarati primjerke koje ćemo naručivati ‘po mjeri’. Naši estetski zahtjevi prema drugim životinjama neprirodni su, neopravdani, okrutni i etički neprihvatljivi. Stoga pozivamo one koji imaju vremena, novaca i strpljenja brinuti se na pravi način i doživotno o nekoj životinji da umjesto kupnje udome, neovisno o pasmini – kažu iz Udruge.

Pozivaju sve da razmisle i o udomljavanju dva ljubimca, jer udomljavanjem se izravno spašavaju životi, a da ih pritom obavezno kastriraju. Apeliraju na gradove i općine da prilikom kontrole mikročipiranja pasa provjere na svojem području jesu li svi uzgajivači registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede kako Zakon o zaštiti životinja i nalaže.

Više informacija dostupno je na www.prijatelji-zivotinja.hr, kao i brošura „Kastracijom do smanjenja napuštanja pasa i mačaka

www.sjever.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.