Now Reading:
Od 1. siječnja službeno prelazimo na euro, evo po kojem tečaju
Full Article 2 minutes read

Od 1. siječnja službeno prelazimo na euro, evo po kojem tečaju

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (Ecofin) usvojilo je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023., među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro, piše Hina, a prenosi Indeks.hr.

Konverzija kune u euro bit će po središnjem paritetu 1 euro = 7.53450 kuna. Definitivni tečaj je jednak onome po kojem je kuna prije dvije godine uključena u Europski tečajni mehanizam (ERM II).

Uz uredbu kojom se utvrdio definitivni tečaj konverzije kune u euro, Ecofin je usvojio još dva pravna akta – odluku o prihvaćanju eura u Hrvatskoj te dopunu uredbe u kojoj će se popisu 19 članica europodručja dodati Hrvatska kao 20. članica. Današnjim odlukama dovršen je postupak donošenja odluka u Vijeću i Hrvatska od 1. siječnja 2023. postaje 20. članica europodručja.

Hrvatska je ovime ispunila jedan od dva preostala strateška cilja o pristupanju dubljim integracijama unutar EU. Drugi je ulazak u šengensko područje o čemu će se, vrlo izgledno, odluka donijeti najesen i Hrvatska bi u desetoj godini članstva istodobno mogla ući i u europodručje i u Schengen.

Ključni datumi u pristupanju eurozoni su 5. rujna 2022. kada započinje razdoblje dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti, 1. siječnja 2023. kada euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u RH, 1. siječnja 2023. do 14. siječnja 2023. kada traje razdoblje dvojnog optjecaja (koriste se i kune i euro) te 1. siječnja 2024. kada prestaje obveza dvojnog iskazivanja cijena.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

www.sjever.hr / index.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.