Now Reading:
Nova ravnateljica Gradske knjižnice Krapina Maja Vukina Bogović: „Cilj je da knjižnica bude informacijsko-kulturni centar u koji građani vole dolaziti”
Full Article 5 minutes read

Nova ravnateljica Gradske knjižnice Krapina Maja Vukina Bogović: „Cilj je da knjižnica bude informacijsko-kulturni centar u koji građani vole dolaziti”

Od 1. srpnja dužnost ravnateljice Gradske knjižnice Krapina preuzela je Maja Vukina Bogović koja naglašava kako je planova za daljnji razvoj puno, a njezina vizija je da krapinska knjižnica postane centralna knjižnica u Krapinsko-zagorskoj županiji i to kroz zanimljive projekte, događanja i interakciju s korisnicima i srodnim knjižnicama.

Nova ravnateljica 2000. godine završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2010. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je bibliotekarstvo. Iako je od 2008. godine radila prvo kao v.d. ravnateljice, a potom i kao ravnateljica Gradske knjižnice Klanjec svoje umjetničko stvaralaštvo i djelovanje nastavila je njegovati. Tako redovito izlaže i provodi razne radionice, a upravo taj dio voli spajati s bibliotekarstvom kroz razne projekte za djecu i mlade. Na rukovodećoj poziciji u Klanjcu provela je oko devet godina, a sebe doživljava kao ravnateljicu koja je menadžer, spremna donijeti odluke koje privlače nove i mlade korisnike.

-Obnašajući dužnost ravnateljice u Klanjcu nastavila sam raditi na nekim projektima za koje sam i prije samog preuzimanja vodstva dala prijedlog kao na primjer Pjesnička nagrada za domoljubnu poeziju “Antun Mihanović” koja se održava već 16. godina zaredom. Nastavila sam s postavljanjem kućica za knjige u Klanjcu i susjednim općinama te donijela odluku o besplatnom članstvu za novorođenčad do 3. godine. Kako bismo poticali kulturu čitanja među djecom i njihovim roditeljima takve odluke mislim provesti i u Krapini – rekla je Vukina Bogović.

Da će se u svom radu posvetiti djeci i mladima potvrđuje i činjenica da je i planova za proslavu Dana dječjeg odjela mnogo.

-U suradnji s kolegama u četvrtak od jutarnjih sati imat ćemo radionice i face painting na temu likova iz bajke kako bi se upoznala i s roditeljima i s djecom – najavila je Vukina Bogović.

Iako je tek preuzela dužnost ravnateljice, budućih projekata ne nedostaje, a u planu joj je jako puno toga prijaviti na natječaje. Od značajnijih investicija izdvaja ulaganje u samu zgradu knjižnice, nove police, kućice za knjige, kutak za mlade i klupice ispred knjižnice kako bi djeca tamo mogla provoditi vrijeme crtajući i čitajući.

-Svaki dan obiđem dobar dio knjižnice i u suradnji s kolegicama gledam na koji način što bolje i kvalitetnije organizirati prostor za korisnike kako bi se zadovoljili svi standardi te estetski i funkcionalni aspekti. Potrebno je osmisliti način postavljanja novih polica, viših i funkcionalnih te prilagođenih prostoru. Knjižnica je svakim danom bogatija za nove naslove, a njen prostor je isti, ali inovativnim i praktičnim rješenjima možemo sve nekako zadovoljiti. Naravno, tu je redoviti otpis te mudro planiranje nabave – pojasnila je Vukina Bogović dodavši kako će novi izazovi biti vezani uz suradnju s udrugama, institucijama i ustanovama koje djeluju na području Krapine, ali i šire.

Nova ravnateljica radi i na idejama koje će donijeti suradnju između knjižnica, a veseli ju što je već uspostavila kontakt s knjižnicom iz Rogaške Slatine s kojom ih veže suradnja u prošlosti.

Kako bi kod djece i mladih pobudila ljubav prema knjizi i čitalačku kulturu, ali i oživjela knjižnicu nova ravnateljica planira postaviti kućice za knjige na širem gradskom području i susjednim općinama, formirati kutak za mlade u kojem bi se nalazila računala za igrice i koji bi bio mjesto za čitanje stripova, edukaciju o korištenju društvenih mreža i slično, dovoditi razne zanimljive goste i surađivati sa školama s područja Krapine i okolnih mjesta.

-Planovi su da se u knjižnici organiziraju radionice, pričaonice i aktivnosti koje će od najranije dobi djecu i mlade sljubiti s knjigom. No, aktivnosti trebaju zahvatiti i sve ostale korisnike, kako sadašnje, tako i buduće pa će tako plan za naredno razdoblje biti šaroliki i nudit će za svakog ponešto. Specifičnost nam je i studijski odjel na kojem još treba poraditi, te zavičajna zbirka kojom sabiremo i njegujemo našu prošlost te ostavljamo vrijedno nasljedstvo budućim naraštajima – ističe Vukina Bogović.

Osim planiranja na koji će se način uključiti u Tjedan kajkavske kulture, Mjesec hrvatske knjige i Dan Grada ravnateljica Vukina Bogović ističe kako je korisnik na prvom mjestu zbog čega će jedan od prioriteta biti veća nabava knjiga, kao nastavak na nabavljenu građu dosadašnje ravnateljice Vesne Jelić.

-Najveći cilj je da korisnici prepoznaju našu kolegijalnost, suradnju, inovativnost i stručnost te da nam se rado vraćaju, a s vremenom se iz svih zamišljenih projekata i radionica možda dogodi i neko naše izdanje – možda slikovnice ili nešto što će biti zgodno kako bismo promovirali dio naše djelatnosti i ostavili trag budućim naraštajima – rekla je Vukina Bogović naglasivši kako su suradnja s kolegicama i podrška Grada odlični.

www.sjever.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.