Now Reading:
Načelnik Beljak odgovorio na prozivke SDP-ove vijećnice Frgec o namještanju natječaja – “U mom je mandatu sve 100 posto transparentno te nema volje ni prostora za pogodovanje”
Full Article 4 minutes read

Načelnik Beljak odgovorio na prozivke SDP-ove vijećnice Frgec o namještanju natječaja – “U mom je mandatu sve 100 posto transparentno te nema volje ni prostora za pogodovanje”

Vijećnica Općinskog vijeća Stubičkih Toplica, Sabina Frgec (SDP) u svojoj je objavi na Facebooku prozvala aktualnog načelnika Josipa Beljaka postavivši pitanje, je li mu uzmanjkalo 5.600 kuna za izradu elaborata vrijednosti kupljenog zemljišta jer je morao podmiriti parnične troškove zbog nalaza Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave za pogodovanje u natječaju za dodjelu koncesije za zbrinjavanje komunalnog otpada.

Kako je objasnila u nastavku, tvrtka Saubermacher je pokrenula žalbu zbog sumnje u pogodovanje, odnosno namještanje natječaja za dodjelu koncesije zbrinjavanja komunalnog otpada, a koja je uvažena.

– Općina Stubičke Toplice morala je poništiti natječaj iz ožujka i platiti Saubermacheru iz Splita 5.600 kuna parničnih troškova – dodala je.

O svemu se oglasio i načelnik Beljak, navodeći kako su objave SDP-ove vijećnice lažne, zlonamjerne, polovične i uvrjedljive.

– Sada, u srpnju izlazi u javnost sa viješću o žalbi i odluci DKOM-a iz travnja, kao da je to nešto novo i pita se ima li još koja žalba za koju vijećnici nemaju saznanja. Sve odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave su javne, javno se objavljuju i dostupne su svima sa barem osnovama elektroničke pismenosti. Uz to, o tijeku postupka vijećnici su obavještavani na sjednicama Općinskog vijeća. A ako ni to nije dovoljno, uvijek ponavljam da su moja vrata otvorena. Na kraju krajeva, upravo Općinsko vijeće donosi odluke vezano za davanje koncesija – reagirao je Beljak dodavši kako sporni postupak nije poništen.

– Državna komisija nije poništila postupak, nego utvrdila da je potrebno dio dokumentacije o nabavi ispraviti, nisu svi žalbeni navodi osnovani. Dakle, postupak nije poništen, to je sve jedno te isti postupak. Prijateljski sugeriram vijećnici Frgec da se prije izlaženja u javnost, informira o svim činjenicama o kojima želi pisati, a kada odluči nastupiti, da prikazuje stvari onakvima kakve one jesu, a ne kako njoj odgovaraju – naveo je dalje načelnik Beljak te se osvrnuo i na optužbe da je natječaj namješten.

– Tko je to i kome dokazao namještanje natječaja? Saubermacher tvrdi da se pogodovalo Eko-floru? Jedan poslovni subjekt tvrdi da se pogodovalo drugom – njemu konkurentnom poslovnom subjektu, a upravo to Državna komisija odbacuje! Ali to vijećnica Frgec nije pročitala ili je odlučila o tome šutjeti – jer to ipak znači da nije bilo namještanja. Načelo slobode kretanja robe i slobode pružanja usluga, tržišnog natjecanja, jednakog tretmana, načelo zabrane diskriminacije i načelo transparentnosti temelji su na kojima je proveden ovaj postupak za davanje koncesija – dodao je poručivši kako je u njegovom mandatu sve 100 posto transparentno te nema volje ni prostora za pogodovanje.

Komentirao je Beljak i tvrdnje vijećnice Frgec da su niže cijene usluge odvoza komunalnog otpada njena zasluga, navodeći kako je novi zakon donio novu kategorizaciju korisnika usluge i novi način utvrđivanja cijene usluge.

– Niža cijena usluge za krajnje korisnike, mještane Stubičkih Toplice, bila je moj cilj i u tome sam uspio. Obećao sam niže cijene odvoza otpada i to sam ispunio. I to ne zahvaljujući vijećnici Frgec. SDP Stubičke Toplice tvrdi da je konstruktivna oporba koja podržava sve dobre i razvojne projekte za dobrobit Općine. Zašto onda na sjednicama vijeća glasuje protiv ili je suzdržan. Ili SDP Stubičke Toplice smatra da su samo njihovi prijedlozi dobri i razvojni?! Zato, apeliram na SDP Stubičke Toplice na čelu sa cijenjenom vijećnicom Sabinom Frgec, da energiju i vrijeme koje ulaže u (neuspjele!) pokušaje da me diskreditira, usmjeri u nešto konstruktivno, a mene puste da radim i da nastavim opravdavati povjerenje građana Stubičkih Toplica – zaključio je Beljak.

www.sjever.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.