Now Reading:
Jesu li vaša djeca upisala željenu školu? U Varaždinskoj županiji ostalo samo 151 mjesto, evo tko je „pobjednik” ovogodišnjih upisa
Full Article 3 minutes read

Jesu li vaša djeca upisala željenu školu? U Varaždinskoj županiji ostalo samo 151 mjesto, evo tko je „pobjednik” ovogodišnjih upisa

Rezultati ovogodišnjih upisa u srednje škole na području Varaždinske županije, prema riječima pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka bolji nego prošle godine. Naime, nakon ljetnog upisnog roka u čak sedam škola nema više nijednog slobodnog mjesta, a za jesenski rok učenicima koji nisu uspjeli upisati željenu školu na raspolaganju je od ukupno 1933 mjesta ostalo tek 151.

Već sada su popunjene Prva i Druga gimnazija, Elektrostrojarska škola, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola, Strojarska i prometna škola i Medicinska škola Varaždin te Srednja škola u Maruševcu.

Ipak, apsolutni pobjednik upisa je Srednja škola „Arboretum Opeka”.

-Naime, ako uzmemo 2020. godinu kao referentnu, ove godine u tu školu imamo 50 posto veći upis nego tada. U ovom trenutku naš indeks upisa na ljetnom roku je 108, prošle godine u ovo vrijeme bio je 107, znači za jedan postotni bod smo jači. To znači da ćemo zajedno s jesenskim upisnim rokom ispuniti brojku od 10 posto učenika koji dolaze iz drugih županija – pojasnio je Huđek te dodao kako je indeks upisa na ljetnom roku 108, dok je prošle godine u ovo vrijeme bio 107.

Budući srednjoškolci do 13. srpnja moraju dostaviti dokumentaciju u škole, a do 15. srpnja objavit će se okvirni broj slobodnih mjesta. Jesenski rok počinje 20. kolovoza i završava 27. kolovoza, dok nova školska godina započinje 5. rujna. Važno je napomenuti da od 12. rujna počinju upisi i u centre izvrsnosti koji će započeti danom otvorenih vrata gdje će se pokazati što sve očekuje buduće polaznike.

Na rezultate upisa osvrnula se i Janja Banić, ravnateljica Prve gimnazije Varaždin koja je naglasila kako ju posebno veseli visok prosjek bodova na listama po programima koje njihova škola nudi.

-Kada gledamo statistički, ne znači puno koliko bodova imaju prvi ili zadnji na listi jer to mogu biti pojedinačni slučajevi, no ono što puno znači je prosjek bodova upisanih u neki program zbog toga što to definira strukturu učenika. Nama su prosjeci 79,4 i 79,5, a svi znamo da je 5.0 80 bodova – rekla je Banić istaknuvši kako to znači da je Prva gimnazija dobila još jednu izvrsnu generaciju.

Njihova obveza je, kaže, omogućiti im najbolje moguće školovanje, a osim nove fasade koja će uskoro prekriti čitavu zgradu stare varaždinske ljepotice, ravnateljica Banić istaknula je kako je prošle godine uloženo i u unutarnje prostore. Kako bi njihovi učenici mogli kvalitetnije raditi u STEM području, Varaždinska županija u njih je uložila više od milijun kuna.

tklopotan / www.sjever.hr
12.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.