Now Reading:
ZA ZELENIJE ZAGORJE Poprilično se zahuktali radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda – strateškom projektu RH
Full Article 4 minutes read

ZA ZELENIJE ZAGORJE Poprilično se zahuktali radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda – strateškom projektu RH

U ponedjeljak je održan je treći službeni posjet gradilištu u Zlatar Bistrici na kojem se izvodi dio radova u sklopu projekta Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar.

-Radovi na izgradnji sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda poprilično su se zahuktali – konstatirao je direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić danas u Zlatar Bistrici gdje su prezentirane aktivnosti projekta Aglomeracije Zlatar. Aglomeracija Zlatar se prostire na područje grada Zlatara te općina Lobor, Konjščina, Zlatar Bistrica i Marija Bistrica. Ugovori su potpisani u lipnju 2019. godine, a vrijednost investicije je gotovo 90 milijuna kuna – istaknuo je Mihovilić.

Prezentirao je kako su radovi započeli u Loboru, a sada su se proširili na područje grada Zlatara, Zlatar Bistrice i Marije Bistrice te da na jesen kreću na području Konjščine.

-Na području Lobora završen je veći dio radova, preostaje još sanacija cesta s asfaltnim slojem i to bi se trebalo riješiti kroz ljeto. U Zlatar Bistrici se gradi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan oko 50 milijuna kuna. Kada se on izgradi pročistit će sve otpadne vode iz spomenutih općina te ih nakon toga ispustiti u rijeku Krapinicu, čime će se znatno doprinijeti ekologiji – istaknuo je. Mihovilić je napomenuo i kako će se na cijelom obuhvatu Aglomeracije izvesti besplatni priključci do svakog dvorišta te zamolio građane za još malo strpljenja.

Voditelj projekta Diego Chersi istaknuo je kako područje Aglomeracije Zlatar uključuje izgradnju 54 kilometara gravitacijskih cijevi, gotovo 3 kilometra tlačnog cjevovoda, 11 komada preljeva i hidrauličnih građevina, 23 komada crpnih stanica te oko 1500 priprema za kućne priključke. Do sada je izvedeno 15 do 20 posto radova.

-Sada smo u fazi kada je od prašine teško vidjeti ciljeve projekte, no vjerujte i to će proći. Izvođač je motiviran da što više radova izvede sada kroz ljeto koje je i najpogodnije za raditi – komentirao je voditelj projekta.


Dodajmo kako je izvođač radova tvrtka CGP iz Novog Mesta s partnerima Niskogradnjom Hren iz Donje Stubice i tvrtkom Riko iz Ljubljane, a radovi bi prema sadašnjem tempu trebali biti pri kraju sredinom iduće godine. Predstavnik izvođača radova, tvrtke CGP, Jure Pregelj, istaknuo je da će se truditi izvesti radove u ugovorenim rokovima. Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 27. srpnja 2017. g. predmetni Projekt proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.

Na predstavljanju radova sudjelovali su načelnica općine Zlatar Bistrica, Vesna Mikulec, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela općine Zlatar Bistrica Marija Horvat, predstavnici nositelja projekta, Zagorskog vodovoda d.o.o., direktor Mario Mihovilić, voditelj projekta Diego Chersi, predstavnici izvršitelja ugovora te predstavnici medija.

Voditelj projekta, kao i načelnica općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec, istaknuli su značaj projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture, ne samo za unapređenje komunalnog sustava i bolje komunalne usluge za stanovnike, već i za očuvanje prirodnog bogatstva ovog područja.

Svi prisutni sudionici zamolili su stanovnike za strpljenje zbog tekućih i nadolazećih radova, uz naglasak da su oni nužni za podizanje kvalitete života u zajednici.

Projekt uključuje gradove Zabok, Oroslavje, Donju Stubicu i Zlatar te općine Veliko Trgovišće, Bedekovčinu, Sveti Križ Začretje, Mače, Stubičke Toplice, Gornju Stubicu, Mariju Bistricu, Zlatar Bistricu, Konjščinu i Lobor.

Izgradnjom dvaju postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode javnog sustava odvodnje i prikupljene otpadne vode iz septičkih jama s cjelokupne konačne aglomeracije Zabok i aglomeracije Zlatar.

Projekt će doprinijeti povećanju priključenosti na sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda za približno dodatnih 10 000 kućanstava: Izgradnjom sustava predviđeno je povećanje stupnja priključenosti stanovništva u aglomeraciji Zabok s 50% na 88%, a u aglomeraciji Zlatar s 33% na 79 %, uključujući i 100% priključenje industrije.

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovorom o sufinanciranju projekta definirana je ukupna procijenjena vrijednost Projekta u iznosu od 598.099.185,26 kn, ukupni prihvatljivi troškovi procijenjeni su u iznosu od 478.479.348,21 kn, od čega bespovratna EU sredstva koja su dodijeljena Zagorskom vodovodu d.o.o. kao Korisniku iznose 321.355.962,44 kn, što je najveći mogući iznos sufinanciranja ukupno procijenjene vrijednosti prihvatljivih izdataka Projekta.

Projekt se sufinancira sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 1. siječnja 2014. godine do 30. lipnja 2023. godine.

www.sjever.hr
11.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.