Now Reading:
VRHUNSKA KVALITETA Na ovogodišnjem Decanteru vinari iz Varaždinske županije oborili rekorde: “Imamo najbolja vina na kontinentu”
Full Article 3 minutes read

VRHUNSKA KVALITETA Na ovogodišnjem Decanteru vinari iz Varaždinske županije oborili rekorde: “Imamo najbolja vina na kontinentu”

Osim po prirodnim i kulturnim ljepotama Varaždinska županija poznata je po svojoj gastronomiji, ali i kvalitetnim vinima. Potvrda tome stigla je još jednom. Naime, vinari iz Varaždinske županije na ovogodišnjem Decanteru, najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju vina oborili su rekorde, a gledajući statistiku, Varaždinska županija je prema broju osvojenih medalja, njih čak 38, najbolja na kontinentu.

U Hrvatsku je stiglo ukupno 314 medalja od kojih je 159 otišlo na kontinent, a 155 uz obalu, a u petak su u Atriju županijske palače predstavljena vina 14 vinara.

Iako Varaždinska županija nema velike količine, pa joj u tom smislu brojke ne idu u prilog, medalje i kvaliteta očito idu.

Kvaliteta je pobijedila količinu i pobjeđuje ju iz godine u godinu. Ove godine odabrali smo 52 uzorka vina i osvojili 38 medalja – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek.

Čestitavši vinarima na ovim sjajnim postignućima varaždinski župan Anđelko Stričak naglasio je kako su ove medalje potvrda da se Varaždinska županija itekako može pohvaliti kvalitetnim vinima. Među čak 54 države i 18.244 uzorka na ovogodišnjem Decanteru u Londonu varaždinski su vinari osvojili 38 medalja što je prema županovim riječima velik uspjeh.

-Ako pogledamo koliko je medalja otišlo u Hrvatsku, opet je najbolja Istarska županija, a potom Varaždinska. No, ako razdijelimo priobalje i kontinent ispada da smo po proizvodnji vina najbolji upravo mi. Ovo je potvrda da se naša vina mogu mjeriti, ne samo s najboljim hrvatskim vinima nego i svjetskim – rekao je čelni čovjek Varaždinske županije.

Dodao je i da je ovo jedan dodatan iskorak u razvoju turizma.

-Osim prirodnih i kulturnih ljepota treba turistima i nešto ponuditi. Iduće godine vjerujem da ćemo biti još bolji, pogotovo zato što je 13 vina bilo na rubu, odnosno nedostajali su im bod ili dva za medalju – poručio je Stričak.

Hrvatski sommelijerski prvak i “vinski izbornik” Varaždinske županije Siniša Lasan osvrnuo se na razdoblje prije tri godine istaknuvši kako su rezultati bili vrlo skromni no tada vrlo realni.

– U ovo kratko vrijeme došlo se do ekstremno dobrih rezultata i pokazalo se kako u Varaždinskoj županiji ima vina izuzetno dobre kvalitete. Ono što treba je raditi na tome da ta kvaliteta i dalje raste – naglasio je Lasan.

Inače, ove godine u Varaždinsku županiju stiglo je i prvo zlato. Njega je osvojila vinarija DeMar.

– Možda smo na početku svi bili malo skeptični, no nakon četiri mjeseca i objave rezultata, prvo zlato došlo je do vinarije DeMar za graševinu, berba 2020. godina koja je ocijenjena s visokih 96 bodova. To je za nas definitivno najveći uspjeh – rekao je Mario Funtek, predstavnik vinarije DeMar zahvalivši Županiji što je malim vinarima omogućila sudjelovanje na ovako prestižnom natjecanju.

tklopotan / www.sjever.hr
08.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.