Now Reading:
Uspješno realiziran jedan od najvećih projekata Općine Lobor: Ministrica Vučković otvorila novi Kulturni centar s multimedijskim prostorom
Full Article 4 minutes read

Uspješno realiziran jedan od najvećih projekata Općine Lobor: Ministrica Vučković otvorila novi Kulturni centar s multimedijskim prostorom

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u petak je posjetila Općinu Lobor i svečano otvorila novi i dugoočekivani Kulturni centar s multimedijskim prostorom. Riječ je o jednom od najvećih projekata Općine Lobor vrijednom preko 4 milijuna kuna kojeg je u iznosu od 2,6 milijuna kuna sufinancirala Agencija za plaćanja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, dok je ostatak od 1,4 milijuna kuna osigurala Općina.

Općina Lobor ovim je projektom dobila adekvatan multimedijski kulturni centar kojeg će koristiti za provedbu aktivnosti u kulturi, očuvanje kulturne i povijesne baštine loborskog kraja, prezentaciju povijesno-kulturnih vrijednosti te za aktivnosti udruga, a mještani i posjetitelji dobili su prostor za kvalitetno provođenje svog slobodnog vremena.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako su za realizaciju ovih projekata u Loboru zaslužni napori načelnice i lokalne zajednice koje ministarstvo podupire kroz Program ruralnog razvoja.

-Nastojimo osigurati, kad možemo i veću podršku nego što je to izvorno planiramo za sve te projekte. Na području Krapinsko-zagorske županije iz iste mjere financirali smo rekonstrukciju i izgradnju 17 dječjih vrtića, 18 nerazvrstanih cesta, nekoliko, čini mi se 4 kulturna centra i još drugih projekata tzv. male lokalne infrastrukture – rekla je Vučković te dodala kako je najizazovnija i najteža, ali i glavna zadaća Ministarstva na pravi način poduprijeti poljoprivrednike kako bi se povećala njihova konkurentnost.

Istaknuvši zadovoljstvo što je Lobor dobio kvalitetnu društvenu infrastrukturu kakva je dosad u općini nedostajala, načelnica Ljubica Jembrih poručila je kako ovim projektom ujedno ulažu i u očuvanje svoje bogate kulture.

– Općina Lobor može se pohvaliti bogatim društvenim i kulturnim životom i brojnim aktivnim udrugama zbog čega nam je ovakav prostor zaista bio prijeko potreban. Osim mjesta za kvalitetno provođenje slobodnog vremena svih naših mještana, stanovnika susjednih općina i gradova te posjetitelja, kulturni centar bit će odlično mjesto za izvannastavne aktivnosti naših učenika, studenata i obrazovnih djelatnika koji će u ovim prostorima moći naučiti više o našoj kulturi, povijesti i baštini – rekla je načelnica Jembrih.

S obzirom da će se u Kulturnom centru nalaziti i prostor za stalni postav izložbe povijesnih umjetnina kojima Lobor obiluje, ovim projektom stvoreni su i temelji za daljnji razvoj kulturnog turizma.

– Vjerujem da je ovaj projekt ono što je Loboru bilo potrebno te da će novootvoreni Kulturni centar podići životni standard naših stanovnika – kazala je Jembrih.

Prije otvorenja Kulturnog centra, ministrica Vučković obišla je i nedavno otvoreni Dječji vrtić Ivančica, jednu od najvećih i najznačajnijih investicija na području Lobora u proteklih nekoliko godina. Izgradnja vrtića vrijedna preko 10 milijuna kuna sufinancirana je iz Programa ruralnog razvoja u iznosu od 7,4 milijuna kuna.

Inače, ove dvije velike investicije samo su dio projekata koji su dovršeni ili se provode na području općine ukupne vrijednosti veće od 35 milijuna kuna.

-U 5 godina maksimalno smo iskoristili EU fondove i prijavili smo se na sve natječaje na kojima smo zadovoljavali uvjeti. To je mjera 7.2.2. za nerazvrstanu cestu, izgradnju dječjeg vrtića, uređenje kulturnog centra općinske zgrade. Zatim mjera 8.5.2. za uređenje i proširenje poučne staze koje je u tijeku, nabava spremnika, Wifi4EU, dječje igralište i uređenje parkirališta u Markuš Bregu sufinancirano sredstvima LAG-a Zeleni Bregi – pobrojila je načelnica te najavila skoro potpisivanje ugovora za gradnju teniskog igrališta u Vojnovcu.

-Zajedno s udrugama iskorištavamo maksimalno i socijalne fondove i fondove ostalih namjena. Partner smo i na velikom projektu ustanove Loborgrad gdje se čeka početak radova za izgradnju stambenih jedinica. Vrijednost svih tih projekata je preko 35 milijuna kuna – zaključila je Jembrih.

Saborski zastupnik Žarko Tušek je naglasio kako Lobor gradi velikim koracima naprijed jer ima odličnu strategiju razvoja i sposobno općinsku vlast. Siguran je da će se kroz buduće financijske omotnice realizirati još niz ovako kvalitetnih i značajnih projekata u općini.

Na kraju svog posjeta Općini Lobor ministrica je obišla i OPG Kuharić koje se bavi uzgojem mliječnih krava za proizvodnju mlijeka. Upravo je to poljoprivredno gospodarstvo realiziralo projekt izgradnje nove farme te nabavu poljoprivredne mehanizacije kroz Program ruralnog razvoja. Ukupna vrijednost projekata je 11,18 milijuna kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava 7,63 milijuna kuna.

www.sjever.hr
08.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.