Now Reading:
Mlade snage pokazale da za poduzetništvo u Međimurju nema straha
Full Article 3 minutes read

Mlade snage pokazale da za poduzetništvo u Međimurju nema straha

Kraj ove školske godine u Regionalnom centru kompetentnosti Tehničke škole Čakovec obilježio je početak 1. strojarskog huba. Hubovi su zamišljeni kao središnje mjesto okupljanja učenika, stručnjaka iz poslovnog sektora te inovatora koji će u timovima, uz potporu poslovnih i tehničkih stručnjaka, raditi na razradi poduzetničkih ideja iz područja strojarstva i mehatronike.

U hubu sudjeluje ukupno 15 učenika iz tri srednje škole – Tehničke škole Čakovec, Tehničke škole Daruvar te Strojarske i prometne škole Varaždin. Osim njih, kao nositelji ideja uključena su tri poduzeća te četiri fizičke osobe. Sve njih svojom podrškom prate stručnjaci iz Razvojno-edukacijskog centra za metalsku industriju – Metalske jezgre Čakovec te Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje.

Nakon uvoda i formiranja timova započeo je peterodnevni ciklus radionica iz područja poduzetničkih vještina. Stručnjaci iz Step-ri znanstvenog-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, Neven Tamarut i Mario Vukelić, održali su radionicu o metodologiji Design thinking. Ona predstavlja skup alata i tehnika koje uvelike pomažu potencijalnim poduzetnicima u procesu prepoznavanja potreba svojih kupaca/korisnika, izradi prototipa te općenito razvoju kreativnog načina razmišljanja i generiranju inovativnih ideja.

Ciklus edukacija nastavljen je temom inovacije poslovnog modela. Cilj radionice bio je približiti sudionicama poslovni model poduzetničkog pothvata te naglasiti njegovu važnost. Prva dva dana sudionici su u timovima izrađivali platna poslovnih modela za prijavljene ideje. Tijekom trajanja huba platna poslovnih modela dalje će se razraditi u konkretne poslovne planove.

Učenici su posjetili i dvije ključne institucije koje sudjeluju u strojarskom hubu – Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) i Metalsku jezgru Čakovec, gdje su dobili uvid u usluge i infrastrukturu kojom iste raspolažu.

Stručnjaci iz TICM-a, Ivan Plačko i Sana Đukes, sudionicima približili proces pokretanja poduzetničkog pothvata i poslovnog planiranja te dali pregled mogućih izvora financiranja. U edukaciji su isključivo sudjelovali učenici tehničkih usmjerenja bez prethodnog ekonomskog znanja, stoga je pred predavače postavljen izazov da kroz jednodnevnu radionicu predstave osnove poduzetništva. U svojoj prezentaciji, direktor TICM-a, Ivan Plačko, dotaknuo se razloga pokretanja poduzetničkog pothvata, karakteristika (ne)uspješnih poduzetnika, osnova SWOT analize te je predstavio put od ideje do tržišta. Sana Đukes, pomoćnica direktora TICM-a, temeljem dugogodišnjeg iskustva rada s poduzetnicima, učenicima je dala praktične savjete o tome na što je sve potrebno misliti jednom kad se poduzeće osnuje.

Četvrti dan radionica bio je namijenjen edukaciji iz osnova marketinga s fokusom na digitalne metode koju je održao Dino Oreški, marketinški stručnjak iz Pro Media grupe i agencije Upping. Cilj edukacije bio je dati konkretne savjete o izradi strategije (digitalnog) marketinga te izboru najučinkovitijih digitalnih alata/kanala za postizanje najboljih rezultata u poslovanju. Dino je učenicima dao niz savjeta iz prve ruke o tome kako osmisliti i uspješno voditi marketinške kampanje te je neke od njih i zainteresirao da se dalje profesionalno razvijaju u ovom području.

Ciklus je završio edukacijom poduzetnika i IT stručnjaka Nikole Brežnjaka iz upravljanja karijerom, timovima te poslovanjem poduzeća u cjelini. Nikola je kroz dinamično i interaktivno predavanje učenike usmjerio na ključne korake i izazove u ostvarenju njihovih osobnih planova i poslovnih ambicija.

Iako je prva faza huba završena, aktivnosti će se nastaviti tijekom cijelog srpnja. Nakon održanih sastanaka s nositeljima inovativnih ideja, stručnjaci iz TICM-a sudionicima će pružiti podršku u izradi poslovnih planova dok će potporu u tehničkoj realizaciji ideja pružiti zaposlenici Metalske jezgre.

www.sjever.hr / medjimurska-zupanija.hr
08.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.