Now Reading:
Međimurje ponovno bilježi najbolje rezultate u odvajanju otpada – evo kako stoje ostale županije sjeverozapadne Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Međimurje ponovno bilježi najbolje rezultate u odvajanju otpada – evo kako stoje ostale županije sjeverozapadne Hrvatske

Kroz nekoliko dana trebali bi se objaviti konačni podaci o stopi odvojeno prikupljenog otpada u 2021. godini. Portal Župan.hr donosi privremene podatke prema kojima je vidljiv porast stope odvojenog sakupljanja u okviru javne usluge za tek 1 postotni bod u 2021. u odnosu na prethodnu godinu, a najbolje stoje općine i gradovi Međimurske županije.

U odvojenom sakupljanju otpada i lani je na vrhu bila Međimurska županija čije su općine i gradovi ostvarili najviše stope odvajanja, a vodeći su Općina Belica sa stopom od 80,9 posto i Grad Prelog sa 67,4 posto. Prosjek za cijelu Županiju iznosi 51,1 posto.

Na drugoj poziciji je Koprivničko – križevačka županija s prosjekom od 43,6 posto odvojeno sakupljenog otpada u gradovima i općinama Županije. Izdvajaju se Koprivnica sa stopom od 55,2 posto i Križevci sa stopom od 46,3 posto. Sa stopom od 37,7 posto slijedi Varaždinska županija, gdje je Ludbreg imao stopu odvajanja od 46,6 Varaždin 44,8 posto, a Općina Martijanec 61,6 posto.

Gleda li se koliko je odvojeno sakupljenog otpada po kilogramu u odnosu na broj stanovnika, opet prednjači Međimurska županija sa 140,2 kg po stanovniku.

Virovitičko-podravska županija imala je najveći skok u odnosu na godinu prije, za 14,8 postotnih bodova, a slijede je Zagrebačka sa 9,6 p.b., Istarska sa 9 p.b. te Krapinsko-zagorska sa 8,4 postotnih bodova više.

Iako smo se obvezali još do 2020. godine imati stopu od 50 posto, isto nije ispunjeno, a u međuvremenu su granice i pomaknute. Sada je plan 55 posto do 2025., 60 posto do 2030. i 65 posto do 2035. recikliranja, odvajanja i pripreme za ponovnu uporabu ukupne mase otpada proizvedenog u kućanstvima i otpada iz drugih izvora.

www.sjever.hr/www.zupan.hr

Input your search keywords and press Enter.

Prijavite se za primanje prvih

regionalnih digitalnih novina

Uspješno ste se prijavili!

Došlo je do pogreške prilikom pokušaja slanja vašeg zahtjeva. Molim pokušajte ponovno.

Slanjem podataka suglasni ste s Uvjetima korištenja, specifičnim svrhama korištenja i vašim pravima.