Now Reading:
Međimurje ponovno bilježi najbolje rezultate u odvajanju otpada – evo kako stoje ostale županije sjeverozapadne Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Međimurje ponovno bilježi najbolje rezultate u odvajanju otpada – evo kako stoje ostale županije sjeverozapadne Hrvatske

Kroz nekoliko dana trebali bi se objaviti konačni podaci o stopi odvojeno prikupljenog otpada u 2021. godini. Portal Župan.hr donosi privremene podatke prema kojima je vidljiv porast stope odvojenog sakupljanja u okviru javne usluge za tek 1 postotni bod u 2021. u odnosu na prethodnu godinu, a najbolje stoje općine i gradovi Međimurske županije.

U odvojenom sakupljanju otpada i lani je na vrhu bila Međimurska županija čije su općine i gradovi ostvarili najviše stope odvajanja, a vodeći su Općina Belica sa stopom od 80,9 posto i Grad Prelog sa 67,4 posto. Prosjek za cijelu Županiju iznosi 51,1 posto.

Na drugoj poziciji je Koprivničko – križevačka županija s prosjekom od 43,6 posto odvojeno sakupljenog otpada u gradovima i općinama Županije. Izdvajaju se Koprivnica sa stopom od 55,2 posto i Križevci sa stopom od 46,3 posto. Sa stopom od 37,7 posto slijedi Varaždinska županija, gdje je Ludbreg imao stopu odvajanja od 46,6 Varaždin 44,8 posto, a Općina Martijanec 61,6 posto.

Gleda li se koliko je odvojeno sakupljenog otpada po kilogramu u odnosu na broj stanovnika, opet prednjači Međimurska županija sa 140,2 kg po stanovniku.

Virovitičko-podravska županija imala je najveći skok u odnosu na godinu prije, za 14,8 postotnih bodova, a slijede je Zagrebačka sa 9,6 p.b., Istarska sa 9 p.b. te Krapinsko-zagorska sa 8,4 postotnih bodova više.

Iako smo se obvezali još do 2020. godine imati stopu od 50 posto, isto nije ispunjeno, a u međuvremenu su granice i pomaknute. Sada je plan 55 posto do 2025., 60 posto do 2030. i 65 posto do 2035. recikliranja, odvajanja i pripreme za ponovnu uporabu ukupne mase otpada proizvedenog u kućanstvima i otpada iz drugih izvora.

www.sjever.hr/www.zupan.hr

Input your search keywords and press Enter.