Now Reading:
Martinčević: “Ženama se šalje jasna poruka – tu ste da rađate. Zbog toga su promjene Ustava nužne”
Full Article 2 minutes read

Martinčević: “Ženama se šalje jasna poruka – tu ste da rađate. Zbog toga su promjene Ustava nužne”

U petak je u Hrvatskom saboru predstavljen prijedlog grupe saborskih zastupnika SDP-a, Narodne stranke – Reformisti, Zeleno-lijevog bloka, HSS-a, RF-a, Centra i GLAS-a, IDS-a, HSLS-a, te zastupnika Matka Kuzmanića za izmjene Ustava Republike Hrvatske – Pravo žena na slobodno i samostalno odlučivanje o rađanju. Ovaj prijedlog podržala je i saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

„Narodna stranka – Reformisti daje snažnu podršku izmjenama ustava RH kojima bi se jasno odredilo pravo žena na slobodnu odluku o rađanju. U Hrvatskoj smo suočeni sa stalnim i sve jačim pritiskom na temeljno pravo žena da slobodno odlučuje o svom tijelu. Taj pritisak provodi se kroz opasne poruke aktivista Hoda za život i sličnih udruga, ali i što je puno opasnije kroz institucije, prije svega kroz cijeli niz bolnica gdje temeljem priziva savjesti liječnika ženama nije omogućeno da ostvare svoje zakonsko pravo.

Što se tiče priziva savjesti moj stav je potpuno jasan. Liječnici u svojim privatnim klinikama, u svoje privatno vrijeme mogu imati priziv kakav god žele, ali u državnim bolnicama, na državnoj plaći moraju omogućiti provođenje hrvatskih zakona.

Nadalje, posebno je zabrinjavajuće da su isti ti koji su protiv prava na pobačaj, ujedno i protiv zdravstvenog i spolnog odgoja u školama i protiv kontracepcije. Dakle, šalje se jasna poruka ženama, tu ste da rađate, bez ikakvog prava na izbor.

Zašto je važno da uz postojeći zakon idemo na izmjene ustava? Zato jer nam je vrhovni sud SAD-a pokazao kako 2 ili 3 glasa sudaca mogu ukinuti prava milijunima žena. Stoga je potpuno neprihvatljivo da mi prava žena u Hrvatskoj ostavimo u rukama Ustavnog suda i upravo zato nam je nužna promjena Ustava.“

www.sjever.hr
08.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.