Now Reading:
Dvorac Opeka uskoro postaje Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi – Zagorec: Kroz ulaganje u obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam stvaramo sustav jednakih šansi
Full Article 3 minutes read

Dvorac Opeka uskoro postaje Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi – Zagorec: Kroz ulaganje u obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam stvaramo sustav jednakih šansi

U prostorima Srednje škole “Arboretum Opeka” u četvrtak je održana uvodna konferencija projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka.

Riječ je o projektu koji se provodi od srpnja 2020. do prosinca 2023., a čija ukupna vrijednost iznosi 49.363.724,91 kuna te je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Kako je istaknuo ravnatelj SŠ Arboretum Opeka, Dragan Brkić intenzivno se radi na stvaranju uvjeta za rad Regionalnog centra.

– Ovaj konkretan soft projekt se odnosi na programske, kadrovske i materijalnotehničke uvjete. To znači da se radi na osposobljavanju kadrova za rad u Regionalnom centru te stvaranje novih programa i usavršavanje postojećih, kao i stvaranje materijalnotehničkih uvjeta za rad Regionalnog centra za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih – pojasnio je ravnatelj Brkić te dodao kako su već do sad potpisali mnoge ugovore o suradnji i nabavi.

– Rade se i troškovnici za one nabave koje još nismo uspjeli napraviti i ostvaruje se suradnja s visokim učilištima te srednjoškolskim ustanovama. Isto tako radi se na edukacijama nastavnika – kazao je Brkić.

Načelnik Općine Vinica Branimir Štimec naglasio je kako je ponosan što je vinička škola ušla u ovaj velik projekt. Sam Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi, kako kaže, značit će im jako puno u daljnjem razvoju Općine Vinica koja je prema njegovim riječima na dobrom putu da postane jedna od najrazvijenijih općina u Hrvatskoj.

Uvodnoj konferenciji projekta prisustvovala je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec te je tom prilikom istaknula, kako je Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi kvalitetan primjer gdje će se kroz ulaganje u obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam stvarati sustav jednakih šansi.

– Mi možemo izgraditi objekte, kvalitetnu infrastrukturu, ali ono što predstavlja dodanu vrijednost je ulaganje u ljude jer oni uvijek čine prevagu. Varaždinska županija je županija poznata po poljoprivredi i vjerujemo da ćemo uspostavom ovog Regionalnog centra napraviti značajan iskorak u tom smjeru – rekla je Zagorec te dodala kako je projekt vrijedan 49,3 milijuna kuna i u stopostotnom iznosu financiran sredstvima Europske unije.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak najavio je da će u narednom razdoblju obići sve regionalne centre kompetentnosti u Hrvatskoj kako bi vidjeli u kojoj su fazi realizacije.

– Zadovoljan sam što mogu svjedočiti da se stvari u tom smislu odvijaju i događaju, da su ambicije da se ovaj dio uspostavi onako kako je zamišljen, a zamišljen je prvo na jednoj edukativnoj i znanstvenoj podlozi u sektoru poljoprivrede koja će se kroz Regionalni centar kompetentnosti kasnije razvijati u prostore turizma i druge dimenzije doživljaja prostora Arboretuma Opeka – rekao je Paljak.

www.sjever.hr
07.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.