Now Reading:
Stričak i suradnici naglasili: „Zahvaljujući Vladi, Fond će sufinancirati varaždinske bale, a sada je potez na Gradu”
Full Article 5 minutes read

Stričak i suradnici naglasili: „Zahvaljujući Vladi, Fond će sufinancirati varaždinske bale, a sada je potez na Gradu”

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak u srijedu je sa suradnicima održao konferenciju za medije na kojoj je naglašeno kako će zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirati rješavanje varaždinskih bala, no osim toga, županija može računati na pomoć države u realizaciji dva ključna projekta.

Riječ je o izgradnji geotermalne elektrane Bukotermal i Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Piškornici, a kako je najavio župan Stričak koji je na jučerašnjem sastanku Vlade i župana zamolio premijera za pomoć oko tih projekata, u narednim danima očekuju sastanak.

-Danas dolazi ministrica poljoprivrede i održat ćemo sastanak s unesrećenima u elementarnoj nepogodi kako bi im što bolje i više pomogli da dođu do sredstava za odštete. Sutra će naše područje obići generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, obići će Trakošćan i projekt izmuljavanja Trakošćanskog jezera, na kojem su počeli radovi na izmuljavanju – najavio je župan.

Inače, kako je najavljeno, tvrtka Bukotermal sutra će započeti s testiranjem tlaka i temperature na bušotini Kutnjak.

-To je jedna od naših bitnih investicija, a nalazi se i u Razvojnom sporazumu Sjever. Vlasnici Bukomtermala su u 85 posto Varaždinska županija i 15 posto Općina Mali Bukovec. Prekosutra ćemo održati Predsjedništvo Županijske skupštine jer za 20. srpanj planiramo sjednicu Županijske skupštine, a zbog rasta cijena i energenata i građevinskih radova moramo dati suglasnost dvjema našim školama da se kreditno zaduže. Samim time idemo u rebalans proračuna – poručio je Stričak.

I načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković najavio je da Bukotermal sutra kreće s preliminarnim ispitivanjima gradijenta temperature ležišta na polju Lunjkovec – Kutnjak, najvećem geotermalnom polju u Hrvatskoj.

-Bukotermal je još prije više od godinu dana, kada je dobio odluku Ministarstva gospodarstva za ovlaštenika polja krenuo s ispitivanjem koja su zapravo tom odlukom nama delegirana. Mi smo napravili dosta ispitivanja, sve u nadzemlju i sada nam slijede ispitivanja same geotermalne vode na dubini od 2500 metara za što smo napravili sve potrebne glavne projekte – pojasnio je Marković te dodao kako je riječ o povijesnom trenutku za čitavu Varaždinsku županiju.

– To je prvi korak u energetskoj neovisnosti naše županije i općine s proizvodnjom energije i to kroz obnovljive izvore – zaključio je Marković.

Saborski zastupnik HDZ-a Damir Habijan istaknuo je kako je balirani otpad problem koji gotovo dva desetljeća muči grad Varaždin. Zahvaljujući HDZ-ovoj Vladi, zalaganju tadašnjeg saborskog zastupnika, danas župana Stričaka i državnog tajnika Šiljega, u Fondu za zaštitu okoliša već gotovo pet godina postoji stavka koja se odnosi na sufinanciranje baliranog otpada, dodao je Habijan.

-Država, Vlada, Ministarstvo i Fond spremni su sufinancirati zbrinjavanje u iznosu od 40 posto, kad budu ispunjeni svi uvjeti. Preostaje na gradskoj vlasti da provede natječaj. Na potezu je Grad Varaždin, gradonačelnik Bosilj da taj problem riješe, riješe dva pravna pitanja koja još uvijek postoje – rekao je Habijan.

Na konferenciji je prisustvovao i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg koji se osvrnuo na poticaje i pozive koji se tiču energetske tranzicije što je u fokusu kako njihovog ministarstva, tako i svih europskih politika.
-Upravo je u tijeku poziv iz NPOO-a u iznosu od 1,9 milijardi kuna za naše srednje i male poduzetnike. Cilj tog poziva je da imamo povećani proizvodni ciklus uz dva preduvjeta – smanjenje potrošnje energije za minimalno 20 posto, kao i udio reciklabilnih materijala u proizvodnji od minimalno 20 posto – kazao je Šiljeg.

Upravo su aktivnosti župana i poduzetnika iz Varaždinske županije koji ukazuju kako je potrebno dodatno valorizirati implementaciju obnovljivih izvora energije razlog zašto je ova tema predstavljena u Varaždinu.

-Ovo je prvi put da najavljujemo da je Europska komisija odobrila i da ćemo uskoro ići iz modernizacijskog fonda s pozivom od oko 300 milijuna kuna, koji će valorizirati upravo one zahtjeve koji su mahom pristigli kao projektni prijedlozi iz Varaždinske županije – dodao je Šiljeg.

Osvrnuvši se na varaždinske bale u Brezju, Šiljeg je naglasio kako Fond, zahvaljujući kontinuiranom zalaganju lokalnih čelnika, održava ovu stavku u svom programu rada.

-Novo po pitanju je da smo u zadnjih nekoliko mjeseci imali ubrzane aktivnosti i donesena su dva ključna dokumenta što se okolišnog dijela tiče. Mjere koje su predviđene u sanacijskom programu, izdali smo rješenje u trećem mjesecu ove godine, u skladu su sa Zakonom o gospodarenju otpadom. Shodno spoznajama da je Grad Varaždin ishodio i građevinsku dozvolu, jedino što možemo reći da su Vlada, Ministarstvo i Fond spremni osigurati svojih 40 posto. Konačna odluka o tim novcima donijet će se nakon postupka provođenja javne nabave – pojasnio je Šiljeg zaključivši kako je na potezu Grad Varaždin.

Naime, Fond i Ministarstvo očekuju od Grada da riješi eventualne sudske sporove i provede javnu nabavu.

tklopotan / www.sjever.hr
06.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.