Now Reading:
ODLUČENO JE Vraća se mjera roditelj odgojitelj, pred zgradom suda slavila i Željka Markić
Full Article 2 minutes read

ODLUČENO JE Vraća se mjera roditelj odgojitelj, pred zgradom suda slavila i Željka Markić

Visoki upravni sud u utorak je donio odluku o mjeri roditelj odgojitelj, prenosi Index.hr. Sud je odlučio da je odluka zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o ukidanju mjere nezakonita.

Ovom odlukom ukida se odluka o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje koju je Grad donio u prosincu. Presuda se, piše Index, dala naslutiti iz rasprave. Naime, tri od pet sutkinja istaknulo je kako odluka gradske vlasti nije dobro napisana, te da konačni cilj ukidanja mjere ne može opravdati štetu koju će pretrpjeti korisnici mjere nakon njena ukidanja.

-Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi-retroaktivnosti… Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići – rekla je sutkinja uoči glasanja.

Na odluku je reagirao i gradonačelnik Tomašević.

Razočarani smo odlukom suda i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva da se to promijeni. Ostavljen je manevarski prostor da se odluka promijeni. Mi ne možemo imati situaciju da više od pola milijarde sredstava imamo zamrznuto – rekao je Tomašević.

Pred zgradom suda uz roditelje odgojitelje bila je i Željka Markić koja je naglasila kako je Tomašević roditeljima odgojiteljima upropastio Božić i Uskrs.

-Sad će preko 5000 ljudi moći nastaviti živjeti – rekla je Markić optuživši zagrebačkog gradonačelnika i da je lagao kada je tvrdio da je mjera neuspješna.

-Rad demografa je pokazao da je u pet godina za 25 posto povećan broj trećerođene djece. Druga je laž bila da je ukidanje mjere u skladu s Ustavom. Treća priča protiv ovih žena je bila da one sjede kod kuće i ništa ne rade – dodala je Markić.

www.sjever.hr / index.hr
05.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.