Now Reading:
U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival koji će okupiti 175 sudionika iz pet zemalja
Full Article 4 minutes read

U nedjelju u Varaždinu počinje COFA – novi Međunarodni folklorni festival koji će okupiti 175 sudionika iz pet zemalja

Ljetna događanja u Varaždinu ove će godine upotpuniti novi festival, a riječ je o Međunarodnom folklornom festivalu COFA koji će se održati od 10. do 15. srpnja. Program COFA-e predstavljen je u ponedjeljak u atriju Županijske palače.

Kako je istaknula Petra Golubar, direktorica i idejna začetnica festivala, festival je certifikat dobio članstvom u svjetskoj organizaciji CIOFF, koja se bavi folklornim festivalima i očuvanjem kulturne baštine te okuplja oko 130 članica iz čitavog svijeta.

Otvorenje festivala je 10. srpnja na Kapucinskom trgu u 19.30 sati, a kako je dodala okupit će se najbolje certificirane folklorne skupine iz cijelog svijeta.

– Po prvi put u Hrvatskoj, predstavit će se Kolumbija i grupa iz Amerike te isto tako Švicarska, Ukrajina, Slovenija i ispred Hrvatske, odnosno Varaždina i Varaždinske županije, program će otvoriti Varaždinski folklorni ansambl. Nismo zaboravili ni naše najmlađe članove folklorno-umjetničkih društava – pojasnila je Golubar.

Festival će trajati šest dana i sastoji se od šest tematskih cjelina, a program i koncept festivala organiziran je na način da folklorne skupine gostuju i diljem Varaždinske županije.

– Zamislili smo to na taj način, kako bi mogli upoznati našu kulturnu baštinu, ali i prezentirati svoju. Za najmlađe žitelje Varaždina bit će organizirane edukativne radionice i čitaonice u jutarnjim satima u podrumu palače Herzer. Jedna od atrakcija bit će umjetnička instalacija koja će ukrasiti pročelje Županijske palače – najavila je Golubar.

Juliette Janušić, predstavnica udruge Svima koja je programski partner festivala, rekla je kako su osim folklornih nastupa predvidjeli i festivalske cjeline za stručnu javnost stručnu javnost, za predstavnike institucija, ali i za građanstvo.

– Ta nam je festivalska cjelina izuzetno bitna i zove se Razgovori o budućnosti folklora. Unutar te cjeline će se u palači Herzer tijekom dana održati dvije panel rasprave i dva masterclass predavanja koja će održati stručnjaci etnolozi folkloristi, a ove godine to su Tibor Martan i Tim Hrvaćanin. Prva panel rasprava održat će se u ponedjeljak te se odnosi na budućnost djece i mladih u folkloru, dok će se drugi panel održati u četvrtak i bit će više gospodarski orijentiran, primarno za predstavnike institucija i za stručnjake u tim područjima te će obuhvatiti budućnost i perspektivu folklora i uopće baštine u područjima suvremenog dizajna, startup ideja i kreativne industrije – rekla je Janušić dodavši kako će se održavati i dječje radionice i to u ponedjeljak, srijedu i petak u 10 sati.

Konferenciji za medije prisustvovala je i zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec koja je tom prilikom naglasila kako je iznimno veseli što će Varaždin biti domaćin festivala koji će okupiti 175 sudionika iz pet zemalja širom svijeta.

– Folklorni festival će se, osim u gradu Varaždinu, odvijati i u općinama Ljubešćica, Sračinec i Visoko te u gradu Varaždinskim Toplicama. Folklor je stvar nasljeđa, kulture i identiteta koji nas čini različitim. I ne veli se uzalud: Bolje da umre selo, nego običaji. Kroz folklorni sadržaj ćemo upoznati svoju kulturu, tradiciju, nasljeđe našeg kraja, ali upoznat ćemo se i s elementima drugih zemalja. Samim time spoznat ćemo vrijednost međusobnog uvažavanja i tolerancije – kazala je Zagorec pozvavši sve mještane Varaždinske županije da posjete ovaj folklorni festival.

Pozivu se pridružio i gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj istaknuvši kako je ovo još jedan od događaja, uz Ljeto u Varaždinu, kojim Grad kroz cijelo ljeto svojim sugrađanima nudi pregršt sadržaja i oživljava grad u ovo sparno i toplo vrijeme.

– Varaždin je grad festivala, od Špancirfesta do Baroknih večeri, a evo imam i jedan sasvim novi festival, Festival folklora. Izuzetno nam je drago što je i Švicarska zemlja partner, zato jer je naš Varaždinski folklorni ansambl gostovao nedavno u Švicarskoj, a sada ono dolaze nama – rekao je Bosilj.

www.sjever.hr
04.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.