Now Reading:
Općini Mali Bukovec petica za proračunsku transparentnost četvrtu godinu zaredom
Full Article 2 minutes read

Općini Mali Bukovec petica za proračunsku transparentnost četvrtu godinu zaredom

Općina Mali Bukovec četvrtu godinu zaredom dobila je peticu za proračunsku transparentnost. Rezultate analize proračunske transparentnosti županija, gradova i općina za razdoblje od studenog 2021. do travnja 2022. godine objavio je Institut za javne financije.

U ovom se istraživanju proračunska transparentnost mjeri brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama lokalnih jedinica. To su izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2020.; izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2021.; prijedlog proračuna za 2022.; izglasani proračun za 2022. i proračunski vodič za građane za 2022.

Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije, ističu iz Instituta. Na temelju njih građani se mogu angažirati i pokušati utjecati na efikasnost prikupljanja i trošenja proračunskih sredstava, odgovornost Vlade i vlasti lokalnih jedinica, kao i na smanjenje mogućih koruptivnih radnji.

Načelnik Općine Mali Bukovec Darko Marković naglasio je općinska uprava ima za cilj što bolje informirati građane kako se i na što troše proračunska sredstva.

– Općina Mali Bukovce provodi brojne projekte kako bi mještanima život učinila boljim, kvalitetnijim i ugodnijim. Pri tome je važno da postoji partnerski odnos s mještanima, a transparentnost proračunskih dokumenata samo je jedan dio toga. Naši građani pune općinski proračun i imaju pravo sudjelovati svojim prijedlozima ili primjedbama. Kontinuirana visoka ocjena Instituta potvrđuje našu uspješnost – rekao je načelnik Darko Marković.

U osam godina prosječna proračunska transparentnost lokalnih jedinica u Hrvatskoj porasla je s 1,8 na 4,5, objavio je Institut za javne financije.

www.sjever.hr
04.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.