Now Reading:
Brojni Varaždinci na tradicionalnom 333. zavjetnom hodočašću u Mariju Bistricu, župan i gradonačelnik pridružili se vjernicima
Full Article 2 minutes read

Brojni Varaždinci na tradicionalnom 333. zavjetnom hodočašću u Mariju Bistricu, župan i gradonačelnik pridružili se vjernicima

Mnogobrojni Varaždinci uputili su u subotu ujutro na tradicionalno, 333. zavjetno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj.

Nakon blagoslova hodočasnika u varaždinskoj katedrali, pješaci hodočasnici krenuli su uobičajenim putem prema Belskom dolu. Tamo su ih dočekali članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biškupec i ponudili im okrjepu, napitke, klipiče i buhtle osigurane donacijom Grada Varaždina. Hodočasnike su posebno obradovale bijele kape s logotipom Grada Varaždina koje su im dobrodošle za zaštitu od sunca na putu prema svetištu.

U procesiji s Vinskog vrha, u kojoj su s hodočasnicima bili mons. Bože Radoš, varaždinski biskup i Neven Bosilj, gradonačelnik Grada Varaždina, hodočasnici su nešto prije 15 sati stigli u svetište Majke Božje Bistričke, a vjernicima se se pridružili i čelnici Županije, varaždinski župan Anđelko Stričak sa zamjenicom Silvijom Zagorec.

-Kad vidite kako danas iz Varaždina više stotina ljudi zajedno, najviše iz duhovnih motiva, kreću na hodočašće prema nekom svetom mjestu, ne možete ne osjetiti mir, nadu i spokoj koji su nam u ovim vremenima i najpotrebniji. Upravo zbog toga duboko cijenim i podržavam tradiciju hodočašća u Mariju Bistricu koje traje već 333 godine, najstarije je u Hrvatskoj, a okuplja uistinu sve generacije naših sugrađana. Svatko može živjeti u skladu sa svojom vjeroispovijesti, no nikad time ne narušavati tuđa prava i slobode i to bi trebao biti zajednički nazivnik svih nas i ono za čime težimo. Zahvaljujem organizatorima iz župe sv. Josipa i čestitam mojim Varaždinkama i Varaždincima koji su prehodali, neki i pretrčali put do Marije Bistrice, a znatan broj njih išlo je i biciklima – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Prvog dana hodočašća održana je sveta misa u crkvi na otvorenom i pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju sa svijećama na kalvariji. Zavjetno varaždinsko hodočašće u Mariju Bistricu završava u ponedjeljak, 4. srpnja, svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati.

www.sjever.hr
03.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.