Now Reading:
ZAGREPČANI PAZITE SE U zraku je prevelika količina prizemnog ozona, evo kako se zaštititi od neželjenih simptoma
Full Article 2 minutes read

ZAGREPČANI PAZITE SE U zraku je prevelika količina prizemnog ozona, evo kako se zaštititi od neželjenih simptoma

Grad Zagreb, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje obavještava građane da je na državnoj mjernoj postaji Zagreb-3, u Zagrebu, ovlašteni ispitni laboratorij Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) utvrdio prekoračenje praga obavješćivanja za prizemni ozon. Prekoračenje praga obavješćivanja od 180 µg/m3.

U takvim uvjetima, osjetljive skupine populacije, u koje ubrajamo malu djecu, trudnice, starije građane, kronične respiratorne i plućne bolesnike te osobe trenutno slabog zdravlja, mogli bi osjećati simptome poput glavobolje, iritacije očne sluznice, grla, nosa i dišnih puteva.

Radi predostrožnosti, mole se građani da slijede savjete i preporuke mjerodavnih tijela za javno zdravstvo te mjere zaštite zdravlja ljudi i okoliša koje se poduzimaju prilikom pojave prekoračenja praga obavješćivanja i praga upozorenja.

Preporuka je:
-da mala djeca, trudnice, stariji ljudi, kronični bolesnici, osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe u vrijeme prekoračenja ne izlaze na otvoreno,
-ne otvarati prozore i ne koristiti mehaničku ventilaciju kojom se u radne prostorije ili prostorije za stanovanje ubacuje zrak,
-za kuhanje koristiti, gdje god je to moguće, električna kuhala i pećnice umjesto plinskih štednjaka i štednjaka na kruto gorivo,
-ne pušiti u stambenim i radnim prostorijama,
-odgoditi čišćenje sredstvima koje sadrže korozivne kemikalije i otapala, popravke pri kojima se koriste ljepila, boje, lakovi, uporabu insekticida i sve ostale radnje i aktivnosti koje nisu neophodne, a pri kojima se onečišćuje zrak,
-koristiti javni gradski prijevoz umjesto osobnih motornih vozila,
-svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinositi onečišćenju zraka u vrijeme zabilježenih prekoračenja kako bi se izbjeglo dodatno ugrožavanje osjetljivih skupina stanovništva.

Nastankom povoljnijih meteoroloških uvjeta očekuje se smanjenje prekomjernih koncentracija prizemnog ozona i prestanak prekoračenja praga obavješćivanja o čemu će građani biti obaviješteni priopćenjem na službenoj stranici Grada Zagreba.

Preporuka je pratiti i službene stranice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. A. Štampar“ (na poveznici: https://www.stampar.hr/hr/novosti), Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada (na poveznici: https://zrak.imi.hr/) i dostupnih medija.

sjever.hr/zagreb.hr
02.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.