Now Reading:
Tigrovi Ivan Krepelnik i Stjepan Haramina dobili svoju spomen ploču kod Područne škole u Donjoj Šemnici
Full Article 4 minutes read

Tigrovi Ivan Krepelnik i Stjepan Haramina dobili svoju spomen ploču kod Područne škole u Donjoj Šemnici

Doprinos Zagoraca u Domovinskom ratu nemjerljiv je, a mnogi su od hrabrih hrvatskih boraca na oltar domovine položili ono najvrjednije što su imali – svoje živote. Među poginulim hrvatskim braniteljima i dva su zagorska viteza Ivan Krepelnik i Stjepan Haramina u čiju je čast u petak kod Područne škole Šemnica svečano otvorena spomen-ploča, kao vječni podsjetnik na njih i njihovu žrtvu u stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske.

Ivica Krepelnik rođen je 12. rujna 1969. godine u Donjoj Šemnici, gdje je završio osnovnu školu. Kad je počela agresija na Republiku Hrvatsku u Domovinski rat se uključio dragovoljno 1991. godine u 1.GBR Tigrovi. S postrojbom je prošao sva ratišta, bio je hrabar i odvažan borac, cijenjen u postrojbi, a nagrađen je činom časnički namjesnik. Izvršavajući borbene zadaće u obrani Okučana, Krepelnik je poginuo 5. rujna 1991. godine. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata i redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana. Sahranjen je na mjesnom groblju u Svetom Križu Začretju uz vojne počasti.

Stjepan Haramina rođen je 14. siječnja 1967. godine u Krapini, a i on je završio osnovnu školu je završio u Donjoj Šemnici. Kao dragovoljac, u Domovinski rat uključio se 1991. godine u 1.GBR Tigrovi s kojom sudjeluje na svim njenim bojištima, a u posljednjim herojskim borbama za obranu grada Vukovara bio je teško ranjen i od posljedica ranjavanja preminuo 24.studenoga 1991. godine. Nakon pada grada Vukovara gubi mu se svaki trag, a 1997. godine pronađeni su njegovi posmrtni ostatci. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu posmrtno je odlikovan činom časničkog namjesnika, Spomenicom Domovinskog rata, redom Petra Zrinskog i Frana Krsta Frankopana s pozlaćenim pleterom. Sahranjen je na mjesnom groblju u Mihovljanu uz vojne počasti.

Na inicijativu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donja Šemnica, spomen-ploču podigli su mještani Donje Šemnice. Velik doprinos dala je i tvrtka Graditeljstvo Merkaš – ova spomen-ploča doslovno je njihovih ruku djelo. Spomen-ploču blagoslovio je prečasni Stjepan Prugovečki, župnik i dekan Župe Mihovljan.

Gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović kazao je kako je najveća vrijednost ove spomen ploče ta što inicijativa nije došla od strane udruga i institucija već samih Šemničarki i Šemničara, prijatelja i suboraca.

-Drago mi je da je ova ploča postavljena upravo ovdje u dvorištu ove škole koju su pohađala ova dva branitelja. Kako vrijeme prolazi vrlo brzo zaboravljamo neke stvari i one mlađe generacije koje dolaze, koje nisu osjetile što je to bio Domovinski rat neće imati osjećaj što je sve trebalo dati i na koji način se trebalo žrtvovati za domovinu. Zato je ovo jako bitno, jer tako sjećanje neće blijediti. Važno je da je ovdje pokraj škole da učenici i djeca uče što se dogodilo, da znaju istinu i da uvijek mogu ponosno u oči pogledati svakog hrvatskog branitelja – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Nevenka Benić iz Ministarstva branitelja istaknula je nemjerljiv doprinos Zagoraca u obrani Republike Hrvatske, njih više od 11 000 među kojima su i Tigrovi Ivica i Stjepan.

Vrijedi spomenuti i da mještani Donje Šemnice iznimno cijene svoje vitezove i ove godine se po 8. put održava memorijalni malonogometni turnir „2 viteza domovine“. Sredstva prikupljena na prošlogodišnjem turniru bila su usmjerena za podizanje ovog spomenika.

Velik doprinos i financijski i izvedbeno, ovom je projektu dala tvrtka Graditeljstvo Merkaš koja je i izradila spomen-ploču, a svojim su dobrovoljnim prilozima gradnju pomogli Grad Krapina, Europe Employmend d.o.o., Kuhta mont d.o.o., Požgaj promet doo, Elektro Tušek, MTP Horvat, NTL, IN Caffe, G.R. Hrvoj d.o.o., Kramberger, Ptimont-Mart, Graditeljstvo GP, DLB, NK Varaždin, HM Projekt, MS. Inter-art završni radovi d.o.o., Grafo Grafički obrt, Zemljani radovi u graditeljstvu i autoprijevozu, FDM pjeskarenje, Sinković projekt i OPG Merkaš.

www.sjever.hr
02.07.2022.

Input your search keywords and press Enter.